söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Centrum för Rättvisa hjälper visselblåsarna i Macchiariniaffären

Publicerad: 8 november 2018, 11:07

Foto: Jesper Cederberg

De läkare som larmade om forskningsfusk och som sedan själva klandrats, ska få hjälp för att få rätt att överklaga beslutet.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Läkarna Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio var de som slog larm om Paolo Macchiarinis forskningsfusk. I beslutet från Karolinska institutet i Macchiarini-affären, som kom i juni, kritiserades även visselblåsarna för att ha agerat klandervärt och bidragit till fusket.

Visselblåsarna överklagade beslutet men förvaltningsrätten i Stockholm ansåg att beslutet inte gick att överklaga.

Nu ska Centrum för Rättvisa hjälpa de tre läkarna.

– Karolinska Institutet, som är en statlig myndighet, har agerat både åklagare och domare i det här fallet och stämplat forskarna som oredliga och klandervärda. Vår uppfattning är att grundläggande krav på rättssäkerhet innebär att forskarna måste få en möjlighet att försvara sig mot de här anklagelserna i en rättvis rättegång inför en oberoende domstol, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, i ett pressmeddelande.

Centrum för rättvisa är en oberoende aktör som arbetar med att värna enskildas fri- och rättigheter. De har drivit processer mot stat, kommun, fack och arbetsgivare. Enligt uppgifter på hemsidan har de hittills vunnit i 90 procent av sina fall. Flera mål har nått Högsta domstolen och Europadomstolen.

Relaterat material

Karolinska vill inte be visselblåsare om ursäkt

Visselblåsare fälls i Macchiarini-ärendet

Visselblåsare kritiska till resonemang om fuskansvar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev