Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

"Dålig kontroll av privata vårdgivare"

Publicerad: 15 november 2011, 12:22

Kontrollen av privata vårdgivare i Stockholm är för dålig, tycker oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) som vill få igång en stor kvalitetsrevision.


Sedan vårdvalet infördes i Stockholm 2008 har vårdgivarna blivit allt fler. Nu finns det runt 200 husläkarmottagningar och 133 av dem är privata. Under de senaste fyra åren har bara fem större granskningar av mottagningarna gjorts och alla har avslöjat stora brister, skriver Dagens Nyheter.

– Kontrollen av de privata vårdgivarna i primärvården i Stockholms län är alldeles för dålig. Vi har flest privata vårdgivare i hela landet, samtidigt har vi nästan obefintlig kontroll. Vi bör genomföra fler medicinska revisioner och delar av den administrativa personalen bör ägna sig åt att åka ut på fältet och göra oanmälda besök hos olika vårdgivare, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) till DN.

Han vill i en interpellation som lämnades in på tisdagen att sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) ska se till att en stor medicinsk kvalitetsrevision påbörjas. Reinfeldt svarar på kritiken i ett mejl till DN:

”Landstinget granskar alltid alla vårdgivare. Medicinska revisioner är en av många olika delar som landstingets omfattande uppföljningsarbete består av. Granskningen är viktig för kvaliteten i sjukvården. Alliansen var först med att använda medicinska revisioner för att systematiskt göra uppföljningar i sjukvården. Detta vill vi utveckla vidare och fortsätta med” skriver hon.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev