måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Digital delning av personuppgifter – en av årets nya lagar

Publicerad: 4 januari 2023, 14:05

Sammanhållen vårddokumentation införs för vårdgivare som Region Skåne och kommunala omsorgsgivare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Från årsskiftet får vård- och omsorgsgivare digitalt dela personuppgifter som de förvarar. Det är en av nyheterna inom regelverket för området vård och medicin som gäller från årsskiftet.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegeringenFolkhälsomyndighetenFörsäkringskassanRehabilitering

MK


Den nya lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation syftar till att öka utbytet av personuppgifter mellan vård- och omsorgsgivare. Genom en ny lag som började gälla den 1 januari får dessa dela patientinformation antingen via direktåtkomst eller via något annat elektroniskt utlämnande.

Det uppger regeringen i sin förteckning över viktigare lagar och förordningar som börjar gälla årsskiftet 2022/2023.

I samma lag införs också integritetsstärkande åtgärder liksom uttryckliga regler som behandlar barns samtycke kring behandling av personuppgifter.

Inom socialdepartementets område hör också att Läkemedelsverket fortsatt får ta del av uppgifter som rör covid-19-vaccinationer, exempelvis biverkningsrapporter från vården för att kunna övervaka vaccinens säkerhet. Folkhälsomyndigheten får via en förordning fortsatt skyldighet att lämna ut sådan information.

Sedan den 1 januari får också myndigheter, genom en lagändring, vissa möjligheter att begränsa upphandlingar till idéburna organisationer. Detta ska enligt regeringen innebära större möjligheter för idéburen välfärd att växa och tillhandahålla offentligt finansierade välfärdstjänster.

Läs också: Patientsamtal låg oskyddat på sajt 

En ny förordning, som rör ökat statligt stöd till forskning, nämns också av regeringen. Från och med i oktober i fjol kan statligt stöd nämligen lämnas till idébanker inom holdingbolag som förvaltas eller ägs av ett universitet eller en högskola. Syftet här är att öka mängden forskningsresultat som drivs vidare till kommersialisering.

På grund av långa köer till rehabilitering och vård förlängs också dagens undantag vad gäller Försäkringskassans prövning av normalt förekommande arbete i sjukpenningärenden efter 180 dagar. 

Undantaget gäller om den försäkrades vård eller rehabilitering har försenats på grund av effekter av sjukdomen covid-19 och övervägande skäl talar för att hen kan förväntas återgå i sitt vanliga arbete när vården eller rehabiliteringen har slutförts. Undantaget gäller fram till och med utgången av 2023, skriver regeringen.

Läs mer: Vårdord vid livets slut på nyordslistan 2022 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev