Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

DO vill se strängare dom vid påstådd ”kulturell svimning”

Publicerad: 21 juni 2021, 12:30

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Diskrimineringsombudsmannen, DO, överklagar domen mot Västra Götalandsregionen i fallet då en sjuksköterska beskrev en hjärnblödning som eventuell ”kulturell svimning”.


Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdVästra GötalandsregionenI korthet

Tingsrätten har inte bedömt händelsen som så allvarlig som den är, utan har i stället betonat förmildrande omständigheter, skriver Diskrimineringsombudsmannen i sitt överklagande till hovrätten, enligt ett pressmeddelande från DO. 

Den fällande domen mot Västra Götalandsregionen kom i slutet av maj, som Dagens Medicin berättat. 

Läs också: VGR fälls för diskriminering i fallet om ”kulturell svimning” 

DO menar i sitt överklagande att tingsrätten inte har beaktat att diskrimineringen innefattade grova avvikelser från rutinerna och att det delvis handlade om ett medvetet risktagande med mannens liv och hälsa.

Det var i november 2017 som en man krockade med en annan spelare i en fotbollsmatch. När ambulansen kom ansåg sig mannen inte behöva åka in. Dagen därpå förvärrades hans symtom och ambulans kom.

Ambulanssjuksköterskan skrev då i akutjournalen att mannen ”ligger på golvet, spelar medvetslös” och ”kulturell svimning…??”. Det medförde att han nedprioriterades för undersökning på akuten och fick vänta 90 minuter. Senare upptäcktes han ha fått en hjärnblödning, fick neurologiska skador och dog efter ett års vård.

DO anser att tingsrätten också gjort en felaktig bedömning genom att konstatera att det inte fanns något samband mellan den fördröjda akutvården och skadorna mannen fick under väntetiden. DO vill också höja ersättningen till dödsboet och änkan. Det är ”bekymmersamt” skriver DO, att tingsrätten inte valt att utdöma den förhöjda ersättning som det finns utrymme för i sådana här fall. Det är viktigt för att ersättningsbeloppen vid diskriminering ska fungera så avskräckande som det är tänkt, menar DO.

Tingsrätten dömde VGR att betala 80 000 kronor till dödsboet. Änkan tilldömdes också 30 000 kronor i ersättning för att ambulanspersonalen inte lyssnade till henne.  

Läs också:
VGR fälls för diskriminering i fallet om ”kulturell svimning”
Sahlgrenska utreds av DO efter ”kulturell svimning”
Ambulanspersonal kritiseras för uttrycket ”kulturell svimning” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev