måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Dödsfall polisanmäls – patient fick inte HLR

Publicerad: 26 juni 2023, 11:18

Det polisanmälda dödsfallet inträffade på sjukhuset i Sundsvall i slutet av förra året.

Foto: Anneli Egland

Region Västernorrland polisanmäler ett dödsfall på sjukhuset i Sundsvall efter att en utredning kommit fram till att patienten borde ha fått HLR.

Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandAkutsjukvård

Emil Schröder

emil.schroder@dagensmedicin.se


Dödsfallet inträffade nattetid när patienten var under extravak av en medarbetare på sjukhuset. Händelsen anmäldes efteråt som en avvikelse av vårdpersonal och har blivit föremål för en utredning som slår fast att patienten borde ha fått hjärt- och lungräddning, HLR.

Läs även: Förde upp tång i tarmen i stället för slidan

”Utredningen ger oss anledning att misstänka att en dåvarande medarbetare somnat eller brustit i uppmärksamhet under sitt arbetspass vilket innebar att patienten inte fick hjärt-lungräddning. Om HLR hade kunnat rädda patientens liv vet vi inte, men det är möjligt”, säger Minna Mattsson, verksamhetschef ortopedi, i ett pressmeddelande.

Ärendet klassificeras som en allvarlig vårdskada och har sedan tidigare anmälts enligt lex Maria till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Medarbetaren har inte anlitats sedan det framkommit oklarheter i händelseförloppet kring dödsfallet och enligt regionen kommer beslutet står fast tills dess att händelsen har prövats av Ivo och utretts av polisen.

Av Ivo-anmälan framgår det att patienten ska ha visat tecken på att ha varit död under en längre tid än den som medarbetaren som ansvarade för extravaket uppgivit för vårdpersonalen som tillkallats i samband med händelsen.

”Eftersom HLR inte påbörjades gavs patienten inte chansen att överleva sitt förmodade hjärtstopp. Jag har klassificerat det här som en allvarlig vårdskada och anmäler det därför till Ivo. Verksamheten arbetar också med åtgärder för att minimera risken för att något liknande ska kunna hända igen”, säger Henrik Salo, chefläkare i Region Västernorrland.

Läs också: Kvinna avled efter kortisondos

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev