torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Dömd för misshandel – får återigen ansöka om legitimation

Publicerad: 12 juni 2023, 13:17

Mannen utförde omskärelse på sin nyfödda son och fick avslag på ansökan om sjuksköterskelegitimation. Nu har kammarrätten beslutat att mannen kan ansöka om legitimation på nytt.

Foto: Erik Simander /Bildbyrån

En man som utfört omskärelse på sin nyfödda son kan nu återigen ansöka om sjuksköterskelegitimation. Det beslutade nyligen kammarätten, skriver Dagens Juridik.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Det var i juli 2022 som Socialstyrelsen valde att avslå en ansökan om sjuksköterskelegitimation. Orsaken var att den sökande fyra år tidigare utfört en omskärelse på sin nyfödda son, skriver Dagens Juridik. Tingsrätten ansåg att det sammanlagda straffvärdet uppgick till tre månaders fängelse, men eftersom mannen inte tidigare varit straffad och det inte fanns anledning att tro att han skulle återfalla i brottslighet dömdes han till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Mannen dömdes därmed för misshandel och brott mot lagen om omskärelse av pojkar till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst, skriver Dagens Juridik.

Socialstyrelsen meddelade i sitt avslag att det var en försvårande process att brotten begåtts under legitimationsprocessen.

Mannen överklagade till förvaltningsrätten som valde att gå på Socialstyrelsens linje, och avslog överklagan.

När mannen överklagade till kammarrätten underströk han att omskärelsen inte utfördes under legitimationsprocessen som påbörjades hösten 2021. Omskärelsen genomfördes 2018.

Kammarrätten anser att det finns särskilda skäl att underlåta avslag, och återförvisar ärendet till Socialstyrelsen för en ny prövning om legitimation. Skälen domstolen anger är bland annat att det rört sig om en enskild händelse, och att tingsrätten inte ansåg att fängelse var en nödvändig påföljd. Dessutom har mannen inte återfallit i brott, skriver Dagens Juridik.

Läs också: Åtalas för misslyckad omskärelse

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev