Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Efter Visbydådet: 33-åringen åtalas för terrorbrott

Publicerad: 1 november 2022, 07:57

Mitt under politikerveckan i Almedalen attackerades Ing-Marie Wieselgren på öppen gata med kniv, och avled av sina skador. Nu väcks åtal mot en 33-årig man.

Foto: Henrik Montgomery/TT

En 33-årig man åtalas för terroristbrott för mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan. Han åtalas även för förberedelse till terroristbrott för planer på att döda Centerledaren Annie Lööf.

Ämnen i artikeln:

Ing-Marie WieselgrenVåldsdådet i AlmedalenBrott & straffToppnyheter

T


Mitt under politikerveckan i Almedalen attackerades Ing-Marie Wieselgren på öppen gata med kniv, och avled av sina skador. Gärningsmannen kunde gripas direkt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Under förmiddagen har åklagare Henrik Olin väckt åtal mot mannen vid Gotlands tingsrätt. I stämningsansökan framgår att han åtalas för terroristbrott genom mordet på Ing-Marie Wieselgren och att gärningen ”allvarligt har kunnat skada Sverige” och att den begicks av mannen för att ”injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen”.

Den andra åtalspunkten rör förberedelse till terroristbrott. Den handlar om att 33-åringen mellan den 20 juni och 6 juli har skaffat bland annat en dubbeleggad kniv, två svärd och en pilbåge med pilar, samt sammanställt uppgifter om vad Centerledaren Annie Lööf skulle göra under Almedalsveckan.

Föremålen var enligt stämningen till för att använda som hjälpmedel för att mörda eller grovt misshandla Lööf. Även denna gärning hade enligt åtalet ”allvarligt kunnat skada Sverige” om den hade fullbordats, och planerades med avsikt att ”injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen”. 

Advokat Kronje Samuelsson företräder Ing-Marie Wieselgrens efterlevande och säger att åtalet verkar vara väl underbyggt och genomarbetat.

– Jag uppfattar det som att för de anhöriga och de jag företräder är det av mindre betydelse att åklagaren rubricerar det som terroristbrott. Vi ska komma ihåg att det har skett ett mord och att det finns efterlevande som har drabbats av det, alldeles oavsett om det rubriceras som mord eller terroristbrott, säger Kronje Samuelsson.

Flera medier har sedan dådet kunnat visa att mannen tidigare varit engagerad inom nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Det är dock inte därför brottet utreds som terroristbrott, enligt åklagaren.

En rättspsykiatrisk utredning som gjorts av mannen visar att han led av en allvarlig psykisk störning vid mordet liksom vid undersökningstillfället. Detta kommer att få betydelse för den påföljd som kan utdömas mot honom.

33-åringen åtalas även för två fall av narkotikabrott och ett fall av ringa narkotikabrott.

Läs också: Misstänkt för Almedalsmordet erkänner terroristbrott 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev