Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Elchocker rapporteras inte tillräckligt ofta

Publicerad: 6 mars 2013, 09:35

Inte ens hälften av de cirka 40 000 elbehandlingar som utfördes inom sjukvården under ett år rapporterades in till Socialstyrelsen.


Sjukvården rapporterar inte in alla behandlingar med el-chocker som görs på patienter med psykisk sjukdom.

– Vi ser allvarligt på att landstingen inte rapporterar all vård enligt uppgiftsskyldigheten och vi kommer att följa upp underrapporteringen till patientregistret med respektive landsting, säger Hillevi Rydh, statistiker på Socialstyrelsen.

Sjukvården ska rapportera de behandlingar som görs. Men när det gäller just elbehandlingar finns ett stort mörkertal. Enligt patientregistret utfördes knappt 18 000 ECT-behandlingar 2010, men en undersökning som myndigheten gjort visar att merparten av landstingen gör fler behandlingar. Inalles handlar det om runt 40 000 behandlingar.

Knappt 8 000 av dem utfördes av läkare inom öppenvården, och rapporterades i de flesta fall till patientregistret.

Men enligt Socialstyrelsens undersökning görs lika många behandlingar av andra yrkesgrupper. Dessa behandlingar är vårdgivarna inte skyldiga att rapportera in patientregistret enligt dagens lagstiftning.

– Det finns skäl att utreda möjligheterna att utvidga uppgiftsskyldigheten till att också omfatta vård som utförs av andra yrkesgrupper inom öppenvården, säger Lars Grönvik, enhetschef på Socialstyrelsen.

ECT eller elektrokonvulsiv behandling framkallar epileptisk aktivitet i hjärnan genom elektrisk stimulering. Behandlingen kan ges vid svårare fall av depression, vid uttalad självmordsrisk eller då andra behandlingar vid depressiva perioder inte har gett effekt.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev