Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Fem anhållna misstänkta för mutbrott

Publicerad: 1 december 2020, 13:59

Misstankar om mutbrott rör upphandlingen av vårdverktygen Vårdexpressen.

Foto: Thinkstock

Fem personer är anhållna misstänkta för mutbrott i samband med upphandlingen av vårdverktyget Vårdexpressen.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneRegion DalarnaVästra GötalandsregionenVårdinnovation

Det var i våras som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att det fanns misstankar om oegentligheter i samband med att Region Skåne upphandlade vårdverktyget Vårdexpressen av företaget Vårdinnovation Sverige AB. Fyra personer har nu anhållits misstänkta för att ha tagit emot muta och en femte är misstänkt för givande av muta. 

Region Skåne och Västra Götalandsregionen hade redan tidigare avbrutit sitt samarbete med företaget till följd av misstankarna. 

Nu har fyra personer anhållits misstänkta för att ha tagit emot muta, och en person anhållits misstänkt för givande av muta. 

– Vi har fem personer som har frihetsberövats under gårdagskvällen samt under morgonen, säger kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption till SVT Nyheter i Skåne. 

Senast på torsdag respektive fredag måste åklagaren ta ställning till om personerna ska begäras häktade eller släppas på fri fot.

Dagens Medicin har sökt Alf Jönsson, Region Skånes regiondirektör. Region Skånes presschef Anna Fjellner skriver i ett mejlsvar att regionen inte vill föregå polisutredningen, och därför inte vill kommentera händelsen. 

Dagens Medicin har tidigare skrivit om att Vårdinnovation har stämt Region Skåne för avtalsbrott. 

Under hösten upphandlade Region Dalarna Vårdexpressen. I samband med detta valde Läkemedelsverket att se över möjligheten att starta ett tillsynsärende. 

Dagens Medicin har också skrivit om att Läkemedelsverket ser över möjligheten att öppna ett tillsynsärende kring Vårdexpressen. 

Dagens Medicin har sökt Vårdinnovation. 

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev