söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Företag vill testa vaccin mot H5N1 på svenskar

Publicerad: 11 april 2006, 10:49

Läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline vill testa vaccin mot fågelinfluensan på 500 frivilliga svenskar. Finland har beställt vaccin till hela befolkningen - men svenska myndigheter ligger lågt.


- Vi har precis lämnat in en ansökan till Läkemedelsverket om att få testa ett humant vaccin mot fågelinfluensan på runt 500 frivilliga svenskar. Så mycket mer kan jag inte säga tyvärr, säger Ann-Sofie Glans, kommunikationsdirektör vid Glaxo Smithkline Sverige AB.

Glaxo Smithkline är inte ensamt om att ha tagit fram humana vaccinkandidater mot H5N1, det vill säga det virus som orsakar fågelinfluensan. Andra företag är Sanofi Pasteur, Chiron och Solvay Pharmaceuticals.

Något färdigt vaccin finns inte   i dag. Men för att försäkra sig om att ha vaccin vid en eventuell pandemi har ett antal europeiska länder slutit avtal med vaccintillverkarna om att få köpa och lagra vaccin så snart de kliniska testerna är klara.

Enligt Johan Giesecke, professor och chef för den vetenskapliga rådgivningen vid EU:s smittskyddsmyndighet ECDC i Solna, har över åtta miljoner doser beställts på mycket kort tid.  Men Sverige ligger lågt.

- I Sverige finns inga konkreta planer på ett liknande anbud. Beslutsunderlaget är för dåligt helt enkelt. Däremot har vi rekommenderat ett avtal om leveranser av vaccin vid en pandemi, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Vaccinets effektivitet osäker  Både Anders Tegnell och Johan Giesecke är tveksamma till att köpa och lagra H5N1-vaccin redan nu.

- Det finns ingen som har en aning om ifall det är H5N1 som kommer att orsaka nästa pandemi och i så fall vilken variant av H5N1 det blir eller hur effektiva dessa vacciner kommer att bli, säger Anders Tegnell.

Enligt Johan Giesecke är de vacciner som företagen nu håller på att ta fram en följd av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA:s tidigare uppmaning till industrin att framställa mindre mängder vaccin mot vissa varianter av H5N1.

Målet var dels att se om det över huvud taget var möjligt, dels att få till mindre kliniska tester för att på så sätt snabba på ett godkännande vid en eventuell framtida pandemi bland människor.

Men företagen gick ett steg längre och är nu i full färd med att utveckla vad de kallar för "pre pandemic vaccine" som länderna erbjuds att köpa.

- De studier som nu görs är för små för att det ska gå att säga något om eventuella biverkningar. Situationen påminner lite om USA 1976 då den amerikanska regeringen på mycket kort tid tog fram ett vaccin mot svininfluensa som i vissa fall orsakade en allvarlig ansiktsförlamning. Förlamningen var visserligen oftast övergående, men biverkningen som sådan var mycket allvarlig, säger Johan Giesecke.

Nytt vaccin krävde flerdubbel dos  Dessutom är det ingen som vet hur effektiva dessa vacciner kommer att bli. Det visar om inte annat den studie som nyligen presenterades i New England Journal of Medicine (2006;354:1343-51).

I denna studie testades ett vaccin som amerikanska myndigheter har tagit fram i samarbete med Sanofi Pasteur. 451 personer mellan 18 och 64 år vaccinerades vid två tillfällen med en månads mellanrum.

Men bara drygt hälften, 54 procent, av deltagarna utvecklade tillräckligt med antikroppar. Till råga på allt krävde det nya vaccinet en tolv gånger högre dos än ett vanligt influensavaccin.

Enligt uppgifter till New York Times har amerikanska myndigheter redan lagrat runt åtta miljoner doser av det aktuella vaccinet - helt i onödan enligt kritikerna.  Finland är det enda land hittills som beställt vaccin för hela befolkningen. Genom ett avtal med det nederländska Solvay Pharmaceuticals från den 23 mars i år har Finland beställt 5,2 miljoner doser av en prototyp av ett H5N1-vaccin till en kostnad av 195 miljoner kronor.

- Ärligt talat förstår jag inte hur Finland resonerar, säger Anders Tegnell.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev