onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Förhandlingarna om smittskyddsläkaren Gustav Backlund uppskjutna

Publicerad: 9 februari 2023, 16:14

Daniel Svedig, som i december dömdes för olaga intrång efter en klimataktion, företräds av Läkarförbundets fackliga ombud Daniel Svedin. Foto: Privat / Mikael Forslund / Bildbyrån

Torsdagens förhandlingar om Region Dalarnas biträdande smittskyddsläkare Gustav Backlunds framtid fick ajourneras. Parterna är överens om att fortsätta dialogen, men Läkarförbundet står fast vid att Backlunds dom inte ska påverka hans anställning.

Ämnen i artikeln:

Region DalarnaLäkarförbundetKlimat

JS


Förhandlingarna kretsar kring huruvida Gustav Backlund ska kunna arbeta vidare som biträdande smittskyddsläkare efter att han dömts för olaga intrång under en klimataktion. Nya samtal ska äga rum nästa vecka, enligt Region Dalarna.

”Vi har i dag haft ett givande samtal i dialog med regiondirektören. Vi kommer att fortsätta dialogen med målsättningen att nå en lösning i samförstånd med arbetsgivaren. Fokus för diskussionen har varit att samtala kring de juridiska förutsättningarna och om förtroendefrågan”, skriver Daniel Svedin, fackligt ombud Dalarnas Läkarförening i ett pressmeddelande på torsdagen.

Läs också: Läkarförbundet: Region Dalarna har fel angående smittskyddsläkaren

Tonen har tidvis varit hård mellan parterna. Detta inte minst sedan Region Dalarna presenterat ett fel i Gustav Backlunds kontrakt – något som enligt arbetsgivaren skulle innebära att han blir av med sin nuvarande roll. Läkarförbundet höll inte med och vändningen beskrevs av Daniel Svedin ”någon slags svepskäl eller efterhandskonstruktion”, efter att förbundet låtit sina jurister gå igenom regionens dokumentation.

Av torsdagens pressmeddelande framgår också att Läkarförbundets position i frågan fortfarande är oförändrad – Gustav Backlund ska inte påverkas av omständigheterna.

”Vi ser framför oss en kompetent läkare som inte bör ersättas av någon annan. Han har stort förtroende såväl kollegialt och som inom smittskyddsenheten. Vi kommer att föra fortsatta diskussioner med arbetsgivaren och hoppas kunna avsluta ärendet i samförstånd”, skriver Daniel Svedin.

Gustav Backlund själv avböjer i ett sms på torsdagen att kommentera de ajournerade förhandlingarna.

”Det finns just inget mer att säga just nu än det som står i pressmeddelandet från Läkarförbundet”, skriver han och fortsätter:

”Processen pågår fortfarande”.

Läs också: Region Dalarna om dömde smittskyddsläkaren: Kommer inte ha kvar rollen

Dagens Medicin har sökt Läkarförbundet, Region Dalarna som avböjer att kommentera vidare.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev