söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Forskare som tog blodprov på bekanta frias

Publicerad: 3 juli 2023, 07:50

Foto: Claudio Bresciani/TT

Den forskare som åtalats för brott mot etikprövningslagen frias av tingsrätten. Fallet är det första som gått till domstol sedan lagen skärptes.

Ämnen i artikeln:

Juli 2023Covid-19

TT


Forskaren Åke Lundkvist och hans medarbetare tog utan etiskt tillstånd blodprov från 450 vänner och bekanta för att undersöka förekomsten av antikroppar mot coronaviruset.

Enligt honom var provtagningen, som genomfördes under pandemin, ingen forskningsstudie, därför behövdes inte etikprövningstillstånd.

Eftersom blodprov är ett fysiskt ingrepp får det bara utföras om det godkänts för etisk prövning, enligt Överklagandenämnden, som efter ett par anmälningar gjorde en åtalsanmälan för etikprövning. Åke Lundkvist åtalades misstänkt för brott mot etikprövningslagen. Fallet blev det första som gått till domstol sedan denna lag skärptes 2020. Enligt forskarna var studiens resultat, som både Folkhälsomyndigheten och medier fick ta del av, aldrig menat att publiceras vetenskapligt.

Tingsrätten i Uppsala frikänner nu Åke Lundkvist helt, rapporterar Universitetsläraren. Enligt domen är det "inte är styrkt att provtagningen var ett led i ett forskningsprojekt". Det går heller inte att slå fast att han hade en ledande roll i undersökningarna. Tingsrättens dom kan överklagas åklagare till och med den 21 juli.

Läs mer:

Etiknämnd anmäler antikroppstudie till åtal

Provtog vänner för covid – nu ställs professorn inför rätta

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev