Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Försvaret överklagar domen mot Macchiarini

Publicerad: 8 juli 2022, 09:50

Försvarsadvokaten Björn Hurtig vill ha anstånd för att utveckla grunderna för Paolo Macchiarinis överklagan.

Foto: Lars Schröder/TT

Kirurgen Paolo Macchiarini vill bli helt friad från sin uppmärksammade dom om vållande till kroppsskada i ett fall. Det är budskapet i en överklagan som försvaret i går lämnade in till Solna tingsrätt.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetToppnyheterJuli 2022Toppnyheter Luftvägarna

Försvarsadvokaten Björn Hurtig går dock inte in på grunderna till Paolo Macchiarinis överklagan utan begär anstånd till den 2 september med att lämna in de uppgifterna. Då vill Björn Hurtig också lämna ett svar på åklagarnas tidigare överklagan. 

Orsaken till att anstånd begärs är att Paolo Macchiarini varken ska ha fått ta del av tingsrättens dom eller åklagarnas överklagan på ”ett språk han förstår”, att det är sommartid och att den dömde befinner sig i ett annat land. 

Läs också: ”Man kan ifrågasätta bedömningen av försvarlighet” 

Enligt Thomas Hedstrand, beredningschef på Svea hovrätt, är det inte ovanligt att hovrätten beviljar anstånd att utveckla grunderna för överklagan i den här typen av mål. Han poängterar att han dock inte uttalar sig om det enskilda ärendet. 

Det var den 16 juni som Paolo Macchiarini dömdes i Solna tingsrätt för vållande till kroppsskada, grovt brott, när han transplanterade en syntetisk luftstrupe till en ung turkisk kvinna på Karolinska universitetssjukhuset år 2012. 

I åklagarnas tidigare överklagan har de yrkat på att kirurgen också skulle fällas för de skador han enligt åtalet åsamkat två andra patienter som också fick nya syntetiska luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset. Enligt åklagarna är den nödbestämmelse, som tingsrätten åberopade för att fria Paolo Macchiarini i dessa två fall, inte tillämplig.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev