Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Förväxlade blodpåsar uppe i rätten

Publicerad: 12 maj 2022, 13:57

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har tidigare utrett händelsen enligt lex Maria och beslutat att inte vidta åtgärder mot sjuksköterskorna.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

I dag, torsdag, börjar rättegången mot två sjuksköterskor som misstänks för vållande till annans död sedan en patient fått fel blod och senare avlidit.


Ämnen i artikeln:

ToppnyheterNorrtälje sjukhus

Det rapporterar tidningen Vårdfokus

Vid händelsen, som inträffade vid en operation vid Norrtälje sjukhus sommaren 2021, förväxlades två blodpåsar som förvarades i en kyl och patienten som fick blod i fel blodgrupp avled tre dagar senare

Enligt åklagaren har de båda sjuksköterskorna agerat oaktsamt genom att inte kontrollera blodet mot patientens identitet, varken när det hämtades i kylen eller innan transfusionen genomfördes. Sjuksköterskorna, som förnekar brott, har i förhör uppgett att detta berodde på att skannern som användes för ändamålet var trasig och att de på grund av pressad arbetsmiljö inte hann hämta en annan maskin, uppger Vårdfokus. 

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har tidigare utrett händelsen enligt lex Maria och beslutat att inte vidta åtgärder mot sjuksköterskorna. 

Läs också: Dog efter att ha fått fel blod – två sjuksköterskor åtalas

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanne Fredriksson

Nyhetschef

susanne.fredriksson@dagensmedicin.se

Dela artikeln: