lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Hallands vaccinbokningsstopp kritiseras av JO

Publicerad: 13 januari 2022, 13:20

JO kritiserar nu Region Hallands besluta att begränsa bokningen av vaccin för andra än hallänningar.

Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Region Hallands stängning av digital vaccinbokning för alla utom hallänningarna strider mot hälso- och sjukvårdslagen. Det anser justitieombudsmannen.

Ämnen i artikeln:

Region HallandCovidvaccin

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Under våren och sommaren 2021 bokade många personer från angränsande regioner tider för att vaccinera sig mot covid-19 i Halland när deras egna regioner inte hade tider, eller inte hade öppnat för olika åldersgrupper i samma takt.

Läs mer: Halland vill sätta stopp för vaccinturister

Vaccinturism, ansåg regionpolitikerna och krävde att personen skulle vara folkbokförd i Halland för att kunna boka digitalt. Däremot kunde bokning fortfarande ske via telefon. 

Beslutet att stänga den digitala bokningen får nu kritik av justitieombudsmannen, JO. Att neka bokning strider mot hälso- och sjukvårdslagen. Regionen har en skyldighet att erbjuda öppen hälso- och sjukvård även till patienter från andra regioner.

I beslutet uttrycker Chefs JO Erik Nymansson en förståelse för att tillströmningen av patienter blev svår att hantera för regionen, eftersom varken vaccintilldelning eller statlig ersättning tog hänsyn till patientströmmar. Trots det får regionen inte prioritera sina egna invånare före andra. 

JO konstaterar också att det finns anledning att utreda om det behövs särskilda bestämmelser för vaccineringar under en pandemi. Därför kommer beslutet att lämnas vidare till Lars Hedengran, som utreder en ny smittskyddslag. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev