Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Hälsocentraler slår larm om snabb omlistning

Publicerad: 13 september 2013, 12:25

Beslut om att patienter ska kunna omlistas inom en vecka i primärvården anmäls till Arbetsmiljöverket.


Primärvårdsanställda i Östersund vänder sig till Arbetsmiljöverket med anledning av  förändringar i Primärvården Östersunds verksamheter som inte har förhandlats med facken.

En huvudpunkt rör ett beslut som började gälla den 1 september, om att patienter ska kunna omlistas direkt eller inom en vecka. Tidigare har praxis varit att önskemål om omlistning till en ny hälsocentral ska kunna ordnas inom två månader.

Huvudskyddsombuden för Läkarförbundet konstaterar att det här kommer att leda till att verksamheten inte kan planera bemanningen och anpassa scheman.

Vid en hälsocentral i Östersund hade förändringen redan genomförts innan Läkarförbundets huvudskyddsombud skrivit en begäran om åtgärder för en tillfredsställande arbetsmiljö. Det har enligt huvudskyddsombuden lett till att hälsocentralen fick ta emot 700 nya patienter på en vecka.

I en 6a-anmälan till Arbetsmiljöverket kräver huvudskyddsombuden åtgärder på kort och lång sikt som säkerställer att verksamheten organiseras så att arbetsbelastningen inte innebär risker för ohälsa. De kräver också samverkan med berörda arbetstagare.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev