Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Juridik

Högsta domstolen prövar Kalmarfallet

Publicerad: 16 mars 2006, 10:06

I dag, torsdag, inleds förhandlingarna i Högsta domstolen mot den sjuksköterska som dömts för vållande till annans död sedan hon givit ett spädbarn en för stark dos av kramplösande medel.


Fallet väcker frågan om det är domstolarna eller Ansvarsnämnden som ska besluta om följderna när sjukvårdspersonal gör misstag i vården.

I det aktuella fallet var det en åklagare i Kalmar, Carina Maxon, som uppmärksammade att en sjuksköterska begått ett allvarligt fel, som hon bedömde löd under brottsbalken. Förundersökningen ledde sedan till åtal och dom.

Andra anser att det i stället är Ansvarsnämnden, HSAN, som har att utreda och döma till disciplinära straff för fel som begås av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

Både tingsrätten och hovrätten har ansett att sjuksköterskan har ett personligt ansvar för att den tre månader gamla flickan avled sedan hon givits en tio gånger för hög dos av läkemedlet Xylocard. Hon har av tingsrätt och hovrätt dömts för vållande till annans död.

Sjuksköterskans försvarsadvokat, Sture Larsson, hävdar att en granskning av HSAN skulle innebära en större likhet inför lagen. Om händelser inom vården ska utredas av polis och åklagare finns risk för godtycklighet, anser han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev