tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Idag kommer domen mot 33-åringen

Publicerad: 6 december 2022, 07:02

På dagen fem månader efter Almedalsdådet meddelar Gotlands tingsrätt i dag sin dom.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Terrorbrott eller inte? Fängelse eller rättspsykiatrisk vård? Det är några av frågorna som rätten kommer att ta ställning till, i domen i Visbyrättegången som kommer vid klockan 11.

Ämnen i artikeln:

Våldsdådet i AlmedalenBrott & straffIng-Marie Wieselgren

T


På dagen fem månader efter Almedalsdådet meddelar Gotlands tingsrätt i dag sin dom. 33-åringen står åtalad för terroristbrott genom mord på Wieselgren, och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på Lööf.

Domstolen har behövt ta ställning till en rad knäckfrågor i sin rättsliga prövning:

• Den första handlar om ifall brotten ska ses som terroristbrott eller inte. Åklagaren Henrik Olin hävdar att det rör sig om det och har då bland annat hänvisat till att gärningen ägde rum just under politikerveckan i Almedalen. Mannen har också själv i polisförhören pratat om händelsen i termer av ett terrordåd.

För att det ska kunna bedömas som ett terroristbrott krävs dock att vissa särskilda förutsättningar uppfylls, både på det objektiva och subjektiva planet. Gärningen måste dels allvarligt ha kunnat skada Sverige, dels ska den ha begåtts då gärningsmannen velat att delar av eller hela befolkningen ska känna allvarlig skräck.

• En annan fråga handlar om i fall mannen kan dömas för förberedelsebrottet eller inte. Försvaret har hävdat att faran för att brottet mot Annie Lööf skulle fullbordas var ringa, vilket skulle innebära att 33-åringen inte kan fällas i den här delen.

Olin håller inte med om detta, och hänvisade i sin plädering till vad 33-åringen själv sagt om möjligheterna att attackera henne, trots livvaktsskyddet:

”Det hade varit svårt men inte omöjligt”. Det är faktiskt en uppfattning jag delar, sade Olin.

• Tredje frågan handlar om påföljdsvalet. 33-åringen bedöms ha en allvarlig psykisk störning och Rättsmedicinalverket anser att det finns medicinska förutsättningar för att han ska få rättspsykiatrisk vård. Men det finns inget absolut fängelseförbud längre och åklagaren har yrkat på ett livstidsstraff. För fängelse talar att det rör sig om ett mycket allvarligt brott med högt straffvärde och att mannens vårdbehov kan ses som begränsat, enligt åklagaren. Försvaret vill tvärtom se rättspsykiatrisk vård.

Skulle mannen dömas till fängelse trots sin allvarliga psykiska störning så vore det mycket ovanligt. Endast i ett fåtal fall tidigare har domstolar gått emot RMV:s bedömningar.

Gotlands tingsrätt meddelar sin dom klockan 11.

Läs all vår bevakning av dådet i Almedalen.  

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev