Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Ifrågasatt ortoped får ingen kod

Publicerad: 30 januari 2008, 08:49

Den ifrågasatte ortopeden vid Sahlgrenska universitets­sjuk­huset i Mölndal vill kunna skriva ut läkemedel med subvention. Men Region Skåne säger nej till att ge honom en arbetsplatskod och nu får Socialstyrelsen avgöra frågan.


I januari förra året avslöjades att en ortoped fått arbete på Sahlgrenska universitets­sjuk­huset/Mölndal med hjälp av intyg som misstänks vara förfalskade. Det framkom också att han vid fyra tillfällen varnats av HSAN. Trots att de ansvariga i Mölndal sade sig vara nöjda med hur orto­peden skötte sitt arbete valde sjukhuset i höstas att betala honom 1,2 miljoner kronor för att han skulle sluta, se Dagens Medicin nr 43/07.

Nu har läkaren, som är bosatt i Malmö, ansökt hos Region Skåne om att få en arbetsplatskod, vilket han behöver för att kunna skriva ut läkemedel inom förmånen, alltså med subvention. Läkare som har en arbetsplats i Skåne får automatiskt en kod, medan regionen avgör om den som saknar arbetsplats ska få en kod.

Ska lämnas till prövning

– Enligt sin ansökan vill han ha arbetsplatskoden för att arbeta på egen hand. Eftersom Socialstyrelsen tidigare ifråga­satt hans kompetens gör vi bedömningen att han inte bör arbeta självständigt och därför inte uppfyller kraven för att få en arbetsplatskod, säger Lars Linner­sten, medicinsk strateg i Region Skåne.

Om läkaren däremot får anställning och arbetar med stöd av kollegor anser Lars Linnersten att han har rätt att använda arbetsplatsens kod.

Om en sjukvårdshuvudman inte vill dela ut en arbetsplatskod till en läkare ska frågan lämnas över till Socialstyrelsen för prövning. Lars Linnersten känner inte till något tidigare fall där ett landsting eller region sagt nej till arbetsplatskod.

– Därför är detta ärende principiellt viktigt, säger han.

Extremt ovanligt fall

Thomas Tegenfeldt, chef för Socialstyrelsens enhet för be­hörig­het och patientsäkerhet, bekräftar att det är extremt ovanligt att sjukvårdshuvudmän nekar läkare arbetsplatskod.

– Jag tror faktiskt inte att det hänt tidigare att vi överprövat en arbetsplatskod, säger Thomas Tegenfeldt, som inte vet när myndigheten kommer att ha ett utslag klart i frågan.

Dagens Medicin har utan framgång sökt läkaren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev