fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

IMY: Direktåtkomst till patientdata inte möjligt

Publicerad: 21 februari 2022, 05:06

Med ett sekretessprövat utlämnande från vården skulle Försäkringskassan – kanske – kunna få runt idén om att förenkla läkarintyg genom tillgång till diagnoskoder, enligt IMY. Foto: Getty Images/Försäkringskassan

Nej, att Försäkringskassan skulle ges direktåtkomst till patientjournalerna sätter lagstiftningen stopp för, enligt IMY. Däremot kan det – rent hypotetiskt – finnas andra sätt.

Ämnen i artikeln:

Integritetsskyddsmyndigheten, IMYFörsäkringskassan

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Dagens Medicin ställer frågan till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, med anledning av Försäkringskassans nya projekt att underlätta kring sjukskrivningar och läkarintyg med hjälp av ny teknik. En av de ännu oprövade idéerna är att hämta diagnoskoden direkt ur journalen vid kortare sjukskrivningar.

– Det finns inget som säger att vårdgivare kan släppa in en utomstående aktör direkt i journalen, det har jag svårt att se skulle vara rättsligt möjligt. De måste ju följa patientdatalagen och dataskyddsförordningen, GDPR, säger Linn Sandmark, tillförordnad chef på Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. 

Hon är väl medveten om att Försäkringskassans planer än så länge är på ”ett prematurt stadium”, som hon uttrycker det, och vill naturligtvis inte spekulera i vad som vore möjligt och inte. Hon utgår från lagstiftningen.

Läs också: Läkarkåren vill delta i projekt för enklare läkarintyg 

Vad som eventuellt vore möjligt ur ett rättsligt perspektiv är ett utlämnande av uppgifter efter vårdgivarens sekretessbedömning, säger hon, något som dock kräver hög it-säkerhet. Men hur det skulle kombineras med ett automatiskt förfarande reser nya frågetecken.

– Jag kan inte spekulera kring det, men det är en poäng att lyfta fram, att det enligt dataskyddsförordningen i projekt med höga risker och omfattande behandling av känsliga personuppgifter i kombination med ny teknik, ska göras en konsekvensbedömning av den personuppgiftsansvariga. Återstår det höga risker efter det ska man samråda med oss i ett så kallat förhandssamråd.

Försäkringskassan funderar på om det vore möjligt att få tillgång till uppgifter om diagnoskod för ett specifikt tillfälle genom att den sjukskrivna godkänner detta via bank-id.  

Vore det tänkbart, tror du, om vi talar om ett utlämnande av data?

– De samtycken som är reglerade i patientdatalagen avser helt andra saker. Jag vet ju inte vad de tänker sig och kan inte uttala mig om det, säger Linn Sandmark. 

Läs också: Sjukintyg kan förenklas med diagnoskod direkt ur journalen 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev