lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

IMY granskar Uppsalas mejlhantering

Publicerad: 23 februari 2023, 15:10

Integritetsskyddsmyndigheten ska kolla vilka tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder som Region Uppsala har för att skydda personuppgifter om patienter när mejl används.

Foto: IMY

IMY ska granska mejlhanteringen inom Region Uppsala för att se om patienternas rätt till integritetsskydd fungerar som det ska.

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaIntegritetsskyddsmyndigheten, IMY

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Granskningen sker sedan Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, fått in en anmälan från regionen om att patientuppgifter rörande bland annat diagnoser under lång tid har skickats och lagrats i e-postprogrammet Outlook. Det skulle kunna strida mot GDPR, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Läs också: Ambulansutryckning försenades – tvättande granne vägrade ge upp hiss

"Personuppgifter om patienter är särskilt skyddsvärda och kräver därför att de hanteras i tekniska system som har hög säkerhet. Nu inleder vi en granskning för att ta reda på vilka tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder som regionen har för att skydda personuppgifter om patienter när e-post används", säger Katarina Bengtsson, it- och informationssäkerhetsspecialist på IMY, i pressmeddelandet.

I januari förra året åkte Region Uppsala på miljonböter för just bristande behandling av känslig patientinformation via e-post.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev