fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

IMY straffar Region Dalarna – kuvert med kallelser avslöjade för mycket

Publicerad: 18 januari 2023, 11:17

Kallelser i kuvert med dubbla fönster och mottagningens namn strider mot dataskyddsförordningen, enligt IMY.

Foto: Getty Images

Region Dalarna ska betala 200 000 kronor i sanktionsavgift för att ha skickat kallelser i fönsterkuvert med känsliga uppgifter synliga. Det har IMY beslutat.

Ämnen i artikeln:

Integritetsskyddsmyndigheten, IMYRegion DalarnaToppnyheter

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


I kuvertens fönster syntes vilka mottagningar personerna var kallade till, något som strider mot artikel 32 i dataskyddsförordningen, konstaterar Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, i sitt beslut. 

Region Dalarna har skickat ut cirka 2 500 kallelser per år. De som IMY speciellt har tittat på gäller en barn- och ungdomsmedicinsk mottagning, en samtalsmottagning för barn och unga och ett sömnlaboratorium, under tiden maj 2021 till juni 2022. 

”Det innebär att känsliga personuppgifter om patienten har varit tillgängliga för exempelvis den som arbetar med att hantera post, den som bor med mottagaren och den som tagit emot ett brev som levererats till fel adress. Uppgifterna har därmed inte skyddats på ett tillräckligt sätt”, säger Maja Welander som lett granskningen på IMY, i ett pressmeddelande.

För mindre överträdelser kan IMY välja att bara ge en reprimand. I det här fallet ansåg myndigheten att det var så pass allvarligt – särskilt som det handlade om barn i många fall – att en sanktionsavgift på 200 000 utkrävs.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalarna har varit medveten om att det endast är mottagarens adress som ska synas i kuvertfönstret, enligt regionens egen utredning, och därför upphandlat sådana. Men så snart fler än fyra papper behövt skickas, har det krävts ett annat format på kuverten. På dessa framgick även mottagningen tydligt i ett eget fönster.

Regionens hantering anmäldes till IMY av en person som fått en sådan kallelse.

Läs också: Över en halv miljon oskyddade patientuppgifter hittade i e-post – upptäcktes av en slump

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev