torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Ingen JO-kritik för vaccinering utan föräldrars samtycke

Publicerad: 28 april 2022, 10:18

JO ser inga problem med att Region Uppsala vaccinerat ungdomar mot covid-19 utan vårdnadshavarnas samtycke. Foto: Jessica Gow/TT, Johan Nilsson/TT

JO anser inte att Region Uppsala gjorde fel som vaccinerade ungdomar mot covid-19 utan vårdnadshavares samtycke.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion UppsalaFolkhälsomyndighetenBarnsjukdomar

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Justitieombudsmannen, JO, har inga synpunkter på att Region Uppsala använt sig av mognadsbedömningar i stället för att kräva vårdnadshavares samtycke när personer under 18 år skulle vaccineras mot covid-19.

Läs mer: Olika rutiner kring samtycke när 16-åringar vaccineras 

Det skriver JO i ett färskt beslut efter att en mamma anmält att regionen kontaktat hennes 15-årige son för att vaccinera honom utan att begära hennes medgivande.

I kallelsen, som gick ut i somras till personer födda 2005 eller tidigare, fanns en tid inbokad för vaccinering. Tiden gick att avboka. I kallelsen stod också att corona är en ”sjukdom som kan bli mycket allvarlig och vaccin ger ett bra skydd” och att man kan hjälpa till att rädda liv genom att vaccinera sig. 

Region Uppsala skriver i ett svar till JO att Folkhälsomyndigheten rekommenderat regionerna att antingen inhämta samtycke från två vårdnadshavare eller att göra en individuell mognadsbedömning av varje individ inför varje vaccination. Region Uppsala beslutade att i första hand använda mognadsbedömning.

JO menar att lagen som regel kräver vårdnadshavares samtycke ”om det inte står klart att barnet har nått en sådan mognad att det självt kan ta ställning till åtgärden”. Var den gränsen går måste dock avgöras från fall till fall. Det finns, enligt JO, avgöranden i praxis som talar för att vårdnadshavaren normalt har bestämmanderätten över små barn medan huvudregeln anses vara den motsatta för barn över 15 år.

När det gäller Uppsalas vaccinering av omyndiga ungdomar har JO ”inga synpunkter på regionens val att inte kräva vårdnadshavares samtycke som utgångspunkt för att i stället tillämpa individuella mognadsbedömningar i de enskilda fallen”.

JO har heller ingen anmärkning mot Uppsalas utformning av kallelsen till vaccination.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!    

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev