Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

JO-kritik mot straffavgift för bortvald spruta

Publicerad: 17 november 2021, 10:06

”Jag anser inte heller att det är förenligt med de grundläggande kraven inom hälso- och sjukvården på frivillighet, information och delaktighet att patienter som tackar nej i den situationen drabbas av en avgift”, säger chefs-JO Erik Nymansson i ett pressmeddelande. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Justitieombudsmannen anser att Kalmar agerat fel när regionen debiterade ett par, som tackat nej till covidvaccin, 400 kronor för en utebliven vaccintid.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion Kalmar län

Ett småländskt par hade bokat tid för vaccinering, men när de dök upp på avtalad tid och fick höra vilken typ av vaccin mot covid-19 de skulle få tackade de nej och gick därifrån. Region Kalmar krävde dem då på 400 kronor för uteblivet besök – men det anser Justitieombudsmannen, JO, är fel.

Enligt patientlagen ska sjukvården så långt det är möjligt utformas i samråd med patienten. Men i det här fallet hade paret inte fått information i förväg om vilket vaccin de skulle erbjudas, påpekar JO. Det går inte heller att säga att paret hade uteblivit från sitt inbokade besök.

”Jag anser inte heller att det är förenligt med de grundläggande kraven inom hälso- och sjukvården på frivillighet, information och delaktighet att patienter som tackar nej i den situationen drabbas av en avgift”, säger chefs-JO Erik Nymansson i ett pressmeddelande.

Läs också: Sex regioner tar avgift för missad vaccintid – så varierar beloppen

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev