Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Jurister vill se tydligare sjukpenningskrav

Publicerad: 12 oktober 2021, 08:02

”Det är oerhört viktigt att Högsta förvaltningsdomstolen tar upp frågan för prövning just på grund av att det krävs närmare vägledning gällande vart man lägger bedömningsribban i den här typen av frågor”, säger det juridiska ombudet Jimmy Laine om vad som krävs för att bevilja sjukpenning.

Foto: Försäkringskassan, Maxim Thoré/Bildbyrån

Måste ett läkarintyg innehålla resultat från till exempel blodprov eller en notering om att patienten ser sjuk ut, för att denne ska beviljas sjukpenning?


Ämnen i artikeln:

FörsäkringskassanUmeå universitet

Landets fyra kammarrätter har gjort olika bedömningar i tio år och nu kan frågan komma att avgöras av Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

En dom från kammarrätten i Sundsvall från i juni har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen efter att rätten nekat en kvinna med utmattningssyndrom sjukpenning, med motiveringen att det saknades ”verifierade undersökningsfynd eller observationer”.

– Det är oerhört viktigt att HFD tar upp frågan för prövning just på grund av att det krävs närmare vägledning gällande vart man lägger bedömningsribban i den här typen av frågor, säger det juridiska ombudet Jimmy Laine, till radion.

Han får medhåll av Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet.

– Det är svårt för enskilda att förstå vad det är som krävs att man ska visa för att ha rätt till ersättning, säger hon till Ekot.

Läs också: Läkarförbundet: Uppseendeväckande uppgifter om sjukintygen

Även Försäkringskassan vill att HFD reder ut frågan, men domstolen kan i nuläget inte säga när ett beslut om prövningstillstånd fattas.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev