Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

KD: ”Lagen om vårdmomsen måste ändras”

Publicerad: 3 juni 2021, 10:22

Även från den politiska oppositionen finns en förväntan på att regeringen kör över vårdmomsutredningens förslag. ”Det här uppfyller inte januariavtalet”, säger riksdagsledamoten Hampus Hagman, (KD).

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Även från den politiska oppositionen finns en förväntan på att regeringen kör över vårdmomsutredningens förslag. ”Det här uppfyller inte januariavtalet”, säger riksdagsledamoten Hampus Hagman, (KD).


Ämnen i artikeln:

Vårdmoms

I tisdags lämnade vårdmomsutredningen över sina slutsatser till regeringen. Momsen blir kvar, men däremot görs justeringar i systemet för schablonersättning. 

Hampus Hagman är en av dem som drivit på för att ändra regelverket och han är besviken. 

– Det man föreslår är att man fortsätter att lappa i ett system som inte fungerar. Regionerna delar ut schablonersättningen i väldigt olika utsträckning. 

Hampus Hagman hade hoppats på ett tydligt förslag till lagändring med tydliga skrivningar om momsfrihet i alla led. 

Finansminister Magdalena Anderssons (S) pressekreterare meddelar i ett sms att finansdepartementet inte tagit ställning till om utredningen ska ut på remiss, men Hampus Hagman tänker driva frågan om en lagändring ändå. 

– Jag konstaterar att januariavtalet är tydligt kring att konkurrensneutralitet ska råda och det kommer jag att påpeka för samtliga av de styrande partierna.. Den här lösningen uppfyller inte januariavtalets krav. 

Vårdmomsen

Den 1 juli 2019 blev stora delar av personalkostnaden för privata vårdgivare 25 procent dyrare när den så kallade vårdmomsen infördes. Momsen innebär inte något problem för verksamheter som helt drivs av kommuner och regioner. De får som tidigare tillbaka sina momsutlägg från staten genom ett ersättningssystem. Men alla privata vårdgivare, och även vårdverksamheter som är offentligt drivna men som drivs i bolagsform, får 25 procent dyrare hyrpersonal. De kan inte dra av momsen i andra ändan, eftersom verksamheten de själva fakturerar för, sjukvård, är momsbefriad.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Vårdmoms

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev