Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Kjell Asplund: ”Macchiarini hade personligt ansvar”

Publicerad: 18 maj 2022, 11:46

Kjell Asplund, som år 2016 utredde Paolo Macchiarinis transplantationer med syntetiska luftstrupar, förhördes som vittne i rättegången i Solna tingsrätt.

Foto: Carl-Magnus Hake

I ett vittnesförhör i dag under Macchiarinirättegången framhöll utredaren Kjell Asplund att Paolo Macchiarini hade ett personligt ansvar för de transplantationer med syntetiska luftstrupar som genomfördes på Karolinska universitetssjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetToppnyheter

– Han var ansvarig kirurg på samtliga operationer och det var han som utförde själva transplantationerna av luftstruparna, sa Kjell Asplund.

Under förhöret framhöll han också att det personliga ansvaret som kirurg gäller även om verksamhetschefen har ett övergripande ansvar för patientsäkerheten på kliniken, vilket enligt Kjell Asplund styrks av rättsfall. 

– Du kan inte bara lägga ansvar på en högre nivå. Vad som händer i operationssalen eller på en dialysavdelning har du ett personligt ansvar för, sa han. 

Läs också: Operationerna var ett lagarbete enligt Paolo Macchiarini 

På uppdrag från Karolinska universitetssjukhuset utredde Kjell Asplund år 2016 de fyra transplantationer med syntetiska luftstrupar som kirurgen Paolo Macchiarini genomförde på sjukhuset år 2011 till 2013 hos tre patienter.  

Den rapport han ansvarade för och som presenterades i augusti 2016 är en viktig del av åklagarnas gärningsmannabeskrivning – under rättegångens första dagar läste de högt upp långa stycken ur rapporten. 

Under dagens förhör fick Kjell Asplund svara på flera frågor från senioråklagaren Karin Lundström Kron kring de centrala aspekterna som diskuterats flitigt kring operationerna och som han också redogjort för i sin rapport: 

Fanns det så kallad vitalindikation, alltså akut fara för patienternas liv? Nej, enligt Asplund, som tillade att det på Karolinska dock tycktes ha funnits en bredare definition av begreppet vitalindikation som skilde sig från resten av sjukvården i Sverige.  

Fanns det vetenskaplig grund för transplantationerna? Nej, enligt Asplund.

Hade man övervägt riskerna? Nej, enligt Asplund, som även framhöll att det inte fanns planer för eventuella komplikationer.

Hur kunde operationerna genomföras när så lite underlag fanns? Det handlade enligt Asplund bland annat om att Paolo Macchiarini var en så övertygande person, om grupptänk där inga kritiska frågor ställdes och om att det gällde att hoppa på tåget kring nya innovativa regenerativa behandlingar. 

Under förhöret framkom inget väsentligt nytt jämfört med det som Kjell Asplund och hans utredare presenterat i rapporten år 2016, vilket Kjell Asplund själv bekräftade för Dagens Medicin efter förhöret. 

Möjligen var han dock under förhöret mer tydlig med vad han tyckte om att den tredje patienten, en turkisk kvinna, blev transplanterad med tanke på att det inför denna transplantation stod mer klart att den nya luftstrupen inte fungerade hos den första patienten, en eritreansk man. 

– Detta är bara en personlig slutsats men man borde ha samlat in den här informationen och dragit slutsatsen att operation tre inte skulle ha gjorts, sa Kjell Asplund. 

Under förhöret avstod försvaret att ställa några frågor till Kjell Asplund. 

Förmiddagens förhandlingar i rätten bjöd även på ett förhör med Bengt Gerdin via videolänk. Han var den första externa sakkunniga experten som utredde misstankarna om oredlighet i forskning som riktades mot Paolo Macchiarini. 

Under förhöret gjorde Bengt Gerdin det tydligt att han var ”bombsäker” på att de vetenskapliga artiklar som beskrev transplantationerna med syntetiska luftstrupar inte överensstämde med sanningen, även om Paolo Macchiarini senare, i augusti 2015 först friades i frågan om oredlighet av Karolinska institutets dåvarande rektor Anders Hamsten. 

Paolo Macchiarini står åtalad i första hand för grov misshandel, då han enligt åklagarna ska ha åsamkat tre patienter kroppsskador, komplikationer och stort lidande, och i andra hand grov oaktsamhet. Paolo Macchiarini förnekar brott. 

Läs alla våra artiklar om Macchiainirättegången här

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev