Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Konkurrensverket: Karolinskas drogtester strider mot LOU

Publicerad: 28 juni 2022, 12:44

Enligt Konkurrensverket har Karolinska universitetssjukhuset gjort sig skyldig till en otillåten direktupphandling.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Karolinska universitetssjukhusets direktupphandling av drogtester kan strida mot LOU. Det menar Konkurrensverket som vill att sjukhuset ska betala 1,3 miljoner kronor i böter.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetToppnyheter

Bakgrunden är att sjukhuset i augusti förra året slöt ett avtal med ett bolag värt 16 miljoner kronor gällande hantering av arbetsplatsdrogtester. Det skedde utan föregående annonsering.

Läs mer: Sjukhusdirektören: Slutsålt hos Karolinska 

Avtalet omfattar bland annat tjänster som rör bemannad kundtjänst, remisskontroller och tjänster som ska säkerställa distribution av analyser och provsvar. Karolinska universitetssjukhuset menar att det endast fanns ett bolag som hade den lösningen som sjukhuset efterfrågade, och att man därför gjorde direktupphandlingen med stöd av undantaget för tekniska skäl i lagen om offentlig upphandling, LOU.

Konkurrensverket å sin sida menar att inte finns något som tyder på att de tjänster som sjukhuset har upphandlat skulle vara av sådan teknisk karaktär att undantaget för tekniska skäl är tillämpligt. Det finns inte heller, enligt myndigheten, något stöd för att endast ett bolag kunde tillhandahålla den efterfrågade lösningen.

Konkurrensverket har därför vänt sig till Förvaltningsrätten i Stockholm och bett att domstolen ska beslutat att sjukhuset ska betala 1,3 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten upphandling.

”Eftersom förutsättningarna för att ingå avtal utan föregående annonsering saknades utgör avtalet en otillåten direktupphandling”, skriver Konkurrensverket i sin ansökan till förvaltningsrätten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev