Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Kritiserad åklagare utlovar åtalsbeslut under augusti

Publicerad: 30 juli 2009, 07:18

Foto: Joacim Hedell

Efter fem månader pågår fortfarande utredningen mot den dråpanklagade läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Nu skärps kritiken mot åklagaren.


Läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus greps den 2 mars i år, misstänkt för att ha injicerat dödliga doser läkemedel i en liten flicka. Sedan dess har beskedet om det blir något åtal skjutits upp i flera omgångar.

Nu ifrågasätts varför utredningen tar så lång tid.

– I de fall där målsäganden, det vill säga offret, i det här fallet en bebis, är under 18 år finns en gräns på tre månader efter det att man har fått någon skäligen misstänkt för brottet, säger Lena Holmqvist, lektor i straffrätt vid Uppsala universitet, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Läkarens försvarare Björn Hurtig har riktat kritik mot den utdragna förundersökningen vid flera tidigare tillfällen. Nu vill han att Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum ska granska vad förseningen beror på.

– Rent juridiskt kan jag säga att jag är förvånad, därför att man från början sade att detta skulle bedrivas som att det vore ett häktat mål. Dessutom ska en utredning bedrivas skyndsamt enligt rättegångsbalkens regler. Så vi förstår inte riktigt vad det är som händer, säger Björn Hurtig till Ekot.

Chefsåklagare Peter Claesson anser att det finns särskilda omständigheter som gör att den utdragna utredningen kan försvaras. Enligt Ekot uppger han bland annat att uppgifterna från Karolinska universitetssjukhuset inte var kompletta från början.

Det senaste beskedet från Peter Claesson är att ett åtalsbeslut kommer någon gång i augusti.

Relaterat material

Åtalsbeslut skjuts upp igen – läkarens försvarare kritisk

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev