Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Läkare åtalas för kaliumförgiftning

Publicerad: 27 januari 2022, 11:15

”Läkarna xx och yy har orsakat zz:s död genom att i samband med utskrivning från fyra dagars inneliggande sjukhusvård förskriva kalium-läkemedlet Kaleorid Depottablett 750 mg att intas tre gånger dagligen med 10 st per tillfälle.”

Foto: Norstedts Juridik

Två läkare i Västsverige åtalas misstänkta för vållande till annans död efter att ha ordinerat höga doser kalium till en patient utan uppföljning.


Ämnen i artikeln:

IvoI korthetToppnyheter Arbetsliv

Det misstänkta brottet skedde vid ett sjukhus i Västsverige för snart tre år sedan och åtalet har uppmärksammats i flera medier.

Enligt åklagaren har en av läkarna, efter att ha rådfrågat den andra, ordinerat kaliumtabletter till en patient i samband med utskrivning. Doseringen ska ha varit betydligt högre än den dos som patienten haft under sjukhusvistelsen och den förskrivande läkaren ska också ha uppmärksammats på detta av såväl en sjuksköterska på avdelningen som av en farmaceut på det apotek där läkemedlen sedan hämtades ut.

Detta ska dock, enligt åklagaren, ha lämnats utan åtgärd och någon uppföljning av ordinationen ska inte heller ha skett. Patienten avled fyra dagar efter utskrivning.

Läs också: Dog efter att ha fått fel blod – två sjuksköterskor åtalas 

I sin bevisning har åklagaren bland annat:
protokollet från patientens rättsmedicinska undersökning där det bland annat ska framgå att det saknades tecken till akut hjärtsjukdom som alternativ dödsorsak
ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, där de båda läkarna kritiseras för bristande uppföljning
ett utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd som bevis för orsakssambandet mellan kaliumförskrivningen och dödsfallet samt att ordinationen och bristen på snar uppföljning var tydliga avsteg från lege artis.

De båda misstänkta läkarna förnekar brott.

Ur åtalet

”Läkarna xx och yy har orsakat zz:s död genom att i samband med utskrivning från fyra dagars inneliggande sjukhusvård förskriva kalium-läkemedlet Kaleorid Depottablett 750 mg att intas tre gånger dagligen med 10 st per tillfälle.”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev