Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Läkare får ett års fängelse för falska tester

Publicerad: 28 juli 2021, 10:34

Läkaren gjorde PCR-tester men analyserade aldrig proven. Nu döms han till fängelse. Akrivbild.

Foto: Getty Images

Läkaren sålde fejkade coronatester. Nu döms han till ett års fängelse. Åklagaren hade yrkat på en månads fängelse.

Ämnen i artikeln:

Covid-19

T


Det var GP som avslöjade att svenskar som coronatestat sig för att kunna resa utomlands omedvetet använt sig av falska dokument. De hade gjort PCR-tester på en privatklinik i Göteborg för att få läkarintyg. Men några laboratorieanalyser av deras prover gjordes aldrig.

Läs mer: Åklagaren yrkar på en månads fängelse för falska covidintyg 

I juni åtalades den ansvarige läkaren för sju fall av bedrägeri, sju fall av grovt osant intygande samt två fall av urkundsförfalskning. Enligt åtalet ska läkaren ha lurat till sig sammanlagt 24 630 kronor från målsägandena.

Kliniken påstod under rättsförhandlingen att deras prover var analyserade av Sveriges största privata laboratorium Unilabs. Men det stämmer inte, enligt laboratoriet.

Läkaren döms av tingsrätten till ett års fängelse för bedrägeri, urkundsförfalskning samt osant intygande. Rätten ser allvarligt på bedrägeribrotten och att mannen ”I sin egenskap av läkare har utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning” och att straffvärdet därför bedöms vara högre.

– I mitt slutanförande yrkade jag på fängelse, men inte mer än en månad. Det är svårt att göra en bra bedömning av straffvärde i det här fallet eftersom det inte finns liknande fall att jämföra med, sa åklagaren kammaråklagare James von Reis till Dagens Medicin när rättegången var klar i mitten av juli.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev