Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Juridik

Läkare kan inte vägra omplacering vid strejk

Publicerad: 16 april 2008, 13:47

Läkare kan inte stödja sjuksköterskorna i en eventuell vårdstrejk genom att vägra arbeta vid andra sjukhus. Den bedömningen gör Läkarförbundets jurister.


Region Skåne har aviserat att man vill flytta läkare från vårdenheter som är uttagna i strejk till sådana som inte är det. Syftet är att minska effekterna av en konflikt och hålla i gång sjukvården så mycket som möjligt.

Marie Wedin, förste vice ordförande i Läkarförbundet, gjorde inledningsvis bedömningen att läkarna inte på detta sätt skulle tillåta sig att bli en part i konflikten och indirekt hjälpa arbetsgivaren.

Men hon betonade att det var en preliminär bedömning och att frågan måste undersökas närmare av Läkarförbundets jurister.

Nu har juristerna kommit fram till att arbetsgivaren med största sannolikhet kan omplacera läkare.

– Det finns avgjorda fall i Arbetsdomstolen som talar för att arbetsgivaren har möjlighet att göra sådana tillfälliga omplaceringar, säger Nils Erik Solberg, jurist vid Läkarförbundet.

Men den som verkligen vill veta om hon eller han kan omplaceras i händelse av en konflikt måste titta på sitt anställningskontrakt. Enligt Nils Erik Solberg är dessa i allmänhet formulerade så att läkaren är anställd av ett landsting eller en region och ”för närvarande” placerad vid exempelvis ett visst sjukhus.

– Detta innebär att arbetsgivaren inom de ramar som anges i kollektivavtalet har möjlighet att flytta läkaren inom landstinget eller regionen, säger Nils Erik Solberg.

Men det finns också läkare som är anställda vid ett specifikt sjukhus. När det gäller dessa har arbetsgivaren mindre möjlighet att tillfälligt flytta läkaren.

Rättigheten för Läkarförbundet att förhålla sig neutral i en eventuell konflikt innebär alltså enligt juristerna inte att läkarna kan vägra omplacering. Däremot kan de naturligtvis inte tvingas att utföra sjuksköterskornas arbetsuppgifter.

Läs även: Hård kritik mot planer på omplacering vid strejk Läs allt om Vårdförbundets lönestrid här på dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev