Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Läkaren kan få skadestånd

Publicerad: 9 november 2011, 09:50

Foto: Bildbyrån

Den friade läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus har möjlighet att få skadestånd för det som hänt.


Mellan den 2 och den 9 mars 2009 satt läkaren först anhållen och sedan häktad på Kronobergshäktet i Stockholm.

Åklagaren har nu bestämt sig för att inte överklaga domen och den kommer att vinna laga kraft. Det gör att läkaren kan söka skadestånd hos justitiekanslern, JK, för den tid hon suttit frihetsberövad, så kallad kränkningsersättning.

Ersättningen beror på en mängd faktorer som ålder och det misstänkta brottets art och ligger någonstans runt tusen kronor per dag, även om varje fall bedöms enskilt och misstankar om grövre brott, exempelvis mord, ger en högre ersättning.

– Det är inga jättehöga summor och Sverige har en restriktiv inställning vilket delvis bygger på att det är ganska omöjligt att kompensera lidande i pengar, säger justitiekansler Anna Skarhed och liknar det vid en symbolisk gest där staten erkänner att den har gjort fel.

Läkaren kan också få skadestånd av den åklagare som den 1 februari 2010 väckte åtal mot henne om han inte har haft vad jurister kallar sannolika skäl för det brott som påstås i åtalet.

Då krävs dock att en annan åklagare först väcker åtal för obefogat åtal och att den förste åklagaren sedan fälls. Och att sådana åtal väcks är överhuvudtaget ovanlig förklarar Madeleine Leijonhuvud, professor emerita i straffrätt, och lägger till att det alltid är problematiskt när en yrkeskår ska hantera felaktig yrkesutövning internt.

I det aktuella fallet kan det dock inte uteslutas, anser hon.

– Jag ifrågasätter att åklagaren, under den här långa tiden som han har haft på sig att göra den här förundersökningen, verkligen har kunnat konstatera att han har haft sannolika skäl, säger Madeleine Leijonhuvud.

Åklagaren har anmälts till Riksenheten för polismål där en annan åklagare ska bedöma om en förundersökning ska inledas angående obefogat åtal.

Relaterat material

Domen i dråpmålet överklagas inte

Dråpåtalade läkaren frias

Läkaren bedyrade sin oskuld

Dråprättegången – dag för dag

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev