torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Läkarförbundet kräver att dödsdom hävs

Publicerad: 11 maj 2022, 13:45

”Vi har varit i kontakt med Världsläkarorganisationen, WMA, och tillsammans med dem fördömer vi detta. Vi hoppas verkligen att vår kollega Djalali kommer tillbaka till Sverige, till sin familj och till sina kollegor på Karolinska institutet. Vi kommer fortsätta att uppmärksamma hans fall tills vi ser konkreta resultat”, säger Sofia Rydgren Stale. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån, Tomas Oneborg/SvD/TT

Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet, kräver att den svenskiranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali försetts på fri fot.

Ämnen i artikeln:

Sofia Rydgren StaleLäkarförbundetAhmadreza DjalaliKarolinska institutetSocialdemokraternaRegeringen

JK

T

TT


”Det är oerhört allvarligt att Iran inte hörsammar omvärldens protester mot att läkaren Djalali fortfarande sitter fängslad och nu riskerar att avrättas. Tillsammans med människorättsorganisationer har Läkarförbundet uppmärksammat Djalalis fall tidigare. Vi kräver nu att dödsdomen mot Djalali omedelbart hävs och att han sätts på fri fot”, säger Sofia Rydgren Stale i ett uttalande på Läkarförbundets hemsida.

Läs också: Lisa Blohm: ”Höj rösten för Ahmadreza Djalali innan det är försent” 

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare inom katastrofmedicin vid Karolinska institutet, KI. han är både svensk och iransk medborgare och har bott i Sverige sedan 2009. 2016 greps han i Iran, fängslades och dömdes senare till döden.

”Det krävs omedelbar handling i min makes fall nu. Jag vet inte varför de har ignorerat mig, varför de inte vill lösa min makes problem. Han är oskyldig. Det är ofattbart”, säger Vida Mehrannia till TT. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I förra veckan har det kommit uppgifter om att dödsdomen ska verkställas den 21 maj och Ahmadreza Djalalis fru, Vida Mehrannia, har enligt nyhetsbyrån TT krävt att få ha ett möte med utrikesminister Ann Linde (S) och hävdar att regeringen tidigare ignorerat henne.

– De har sagt att de har tagit upp vårt fall på den högsta nivån. Men inget händer. Jag förstår inte vad de har gjort de här sex åren. Vi är under hemsk press, säger hon till TT.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev