lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Läkarförbundet vill se hårdare brottskontroll av läkarstudenter

Publicerad: 11 februari 2022, 14:32

Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet, är i stort sett nöjd med förslaget om obligatorisk kontroll av studenter i Belastningsregistret inför antagning till utbildning. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Läkarförbundet är positivt till förslaget om obligatorisk brottskontroll av studenter, men ifrågasätter listan över vilka brott som ska kunna leda till uteslutning.

Ämnen i artikeln:

I korthetLäkarförbundetRegeringenIvo

TB


I höstas presenterade utbildningsdepartementet sitt förslag om obligatorisk kontroll av studenters uppgifter i Belastningsregistret inför antagning till vissa utbildningar, bland annat läkarutbildningen.

Läkarförbundet är en av de berörda instanser som nu kommit med sina synpunkter, rapporterar Läkartidningen. Läkarförbundet ger i stort sett tummen upp för förslaget, men ifrågasätter bland annat listan över vilka brott som ska leda till att en student nekas utbildningsplats eller avskiljs under pågående utbildning.

I listan ingår brott som leder till en annan påföljd än böter och brottsrubriceringarna mord, dråp, grov misshandel, synnerligen grov misshandel, grovt rån, människorov, sexualbrott eller barnpornografibrott.

Läkarförbundet påpekar bland annat att det finns brott som inte leder till strängare straff, men som är särskilt allvarliga för den som ska jobba i ett vårdyrke, till exempel medicinstöld eller stöld från patienter, skriver tidningen. Läkarförbundet ifrågasätter också avsaknaden av brottsrubriceringarna terrorbrott, mordbrand och grov mordbrand, allmänfarlig ödeläggelse, grovt och synnerligen grovt narkotikabrott, brott enligt lagen om straff för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. 

Även andra berörda parter har kritiserat listan, bland annat Inspektionen för vård och omsorg, lärosäten och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. 

Läs också: Arbetsterapeuter vill se registerkoll av blivande studenter 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev