Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Läkemedelsverket: Apotek kan visst neka kunder att hämta ut recept

Publicerad: 4 februari 2022, 15:58

”Om en person nekar en farmaceut att kontakta förskrivaren bör man nog anse att expediering är olämplig”, säger Malin Eklöf, läkemedelsinspektör vid Läkemedelsverket.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT


Läkemedelsverket menar att farmaceuter har en skyldighet att göra en lämplighetsbedömning vid varje expediering, och att de kan neka att lämna ut läkemedel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketPrimärvårdSveriges Farmaceuter

Dagens Medicin har tidigare berättat att en kvinna misstänks ha fått ut 231 recept på narkotikaklassade läkemedel. Erika Larsson vid Sveriges Farmaceuter sa då att det inte går att neka en person att hämta ut ett giltigt recept.

Men det stämmer inte enligt Läkemedelsverket, som ansvarar för apotekens regelverk kring läkemedel. Enligt myndigheten har farmaceuter skyldighet att göra en lämplighetsbedömning vid varje expediering av läkemedel. 

Läs mer: Misstänks ha lurat läkare landet runt – fick minst 231 recept på narkotika

Malin Eklöf är läkemedelsinspektör vid Läkemedelsverket. Hon hänvisar till till kapitel åtta, paragraf 11 i Läkemedelsverkets föreskrifter som säger att ”En farmaceut ska göra en bedömning av om expedieringen är lämplig med hänsyn till den som receptet avser och dennes behov”.

– Vid expediering av recept ska den expedierande farmaceuten göra en lämplighetsbedömning av patientens samtliga recept i elektronisk form. I samband med att lagen om nationell läkemedelslista trädde i kraft den 1 maj 2021 har det tillkommit krav på att den expedierande farmaceuten också ska ta ställning till läkemedel som patienten har hämtat ut tidigare och som det är rimligt att hon eller han fortfarande använder. I paragraf 12 i föreskrifterna framgår vad som kan vara expedieringshinder. Ett av de skälen är om en farmaceut anser att expedieringen bedöms som olämplig, säger hon. 

Om en farmaceut gör en lämplighetsbedömning och ser att en kund har fått narkotikaklassade läkemedel utskrivna av flera olika läkare på kort tid, och patienten nekar farmaceuten att kontakta den läkare som skrev ut det senaste receptet, vad gör farmaceuten då?

– Om farmaceuten bedömer att expedieringen är olämplig utifrån denna information, då ska man inte expediera läkemedlet, om man inte kan få det klargjort med förskrivaren. Om en person nekar en farmaceut att kontakta förskrivaren bör man nog anse att expediering är olämplig, säger Malin Eklöf. 

Tillsynsansvar för apotek

Läkemedelsverket, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har gemensamt tillsynsansvar för apoteken.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev