Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Legitimerade får stanna i Röda Korset

Publicerad: 9 augusti 2012, 12:31

Den legitimerade sjukvårdspersonalen blir kvar i Röda Korsets arbete med första hjälpen. Det står klart efter Röda Korsets e-postväxling med Socialstyrelsen.


Röda Korset har tidigare i sommar gått ut med att legitimerad sjukvårdspersonal inte längre är välkomna i första hjälpen-arbete i Röda Korsets frivilliggrupper. Anledningen var en utredning från Socialstyrelsen som kom fram till att även de legitimerade står under journalföringsplikten även som frivilliga i Röda Korset-grupper.

– Det är för stor organisation för oss att börja med journalföring, sade Jonas Prawitz, chef för enheten beredskap och krishantering inom svenska Röda Korset, då till Dagens Medicin.

Men efter en e-postväxling mellan Röda Korsets enhetschef Jonas Prawitz och en jurist på Socialstyrelsen står det klart att Röda Korset nu kan låta legitimerad sjukvårdspersonal vara kvar i frivilligarbetet. Åtminstone är parterna helt överens om att de ”för en dialog för att finna vägar för att på bästa sätt lösa upp de knutar som kan synas vara konflikter mellan” parterna, som Jonas Prawitz uttrycker saken i ett mejl.

Socialstyrelsen välkomnar de legitimerade att stanna kvar i frivilliggrupperna och vill fortsätta diskutera möjligheterna för dem att verka inom de nuvarande reglerna.

”Socialstyrelsens syfte har hela tiden varit att försöka hjälpa till så att vare sig de omhändertagna, Röda Korset, de legitimerade råkar illa ut på något sätt…”, skriver juristen Anders Alexandersson på Socialstyrelsen.

I debattens svallvågor har socialminister Göran Hägglund (KD) gått ut med att lagstiftningen måste ses över så att den inte bygger hinder för ideell verksamhet.

Relaterat material

Röda Korset säger nej till frivilliga från sjukvården

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev