Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Macchiarini: Operationerna ett lagarbete

Publicerad: 5 maj 2022, 11:16

”Vi tycker att den enda domen som ska falla är den från domstolen och inte utanför domstolen”, sa Paolo Macchiarini när han, efter tillåtelse från rätten, inledde med att fritt berätta om de händelser som lett fram till att nu är åtalad för tre fall av grov misshandel.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Kirurgen Paolo Macchiarini hävdar att han inte var ensam om att fatta de avgörande besluten om operationerna rättegången handlar om.
– Fler personer, högt utbildade, väl utbildade i medicin, har deltagit i beslutsfattandet och ingreppet, sade hans advokat Björn Hurtig.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniToppnyheter

Paolo Macchiarini själv talar nu för första gången om de misshandelsanklagelser som riktats mot honom.

– Jag har varit tyst under alla dessa år på inrådan av min advokat.

– Vi tycker att den enda domen som ska falla är den från domstolen och inte utanför domstolen, sade Paolo Macchiarini när han, efter tillåtelse från rätten, inledde med att fritt berätta om de händelser som lett fram till att nu är åtalad för tre fall av grov misshandel.

Han berättar ordrikt om hur han valt sin karriärväg, till att bli thoraxkirurg, med luftvägarna som inriktning.

– I Paris blev jag förälskad i luftvägarna under min specialisttjänstgöring. När jag mötte barn som skulle dö inte för hjärtproblemen utan för de sjukdomar som uppstod i luftvägarna i som en konsekvens av sjukdomen.

Paolo Macchiarini sitter bredvid sin advokat Björn Hurtig i en mörkblå kostym, vit skjorta och en blå slips med vitt mönster. Håret, som tidigare varit samlat i en tofs i nacken, är utsläppt och räcker en bra bit ned i nacken. Han talar på engelska och en tolk översätter till svenska.

Han beskriver hur han under en vetenskaplig konferens blev kontaktad av Karolinska institutet med frågan om han skulle kunna ta sina metoder till Stockholm.

– Jag hade gjort en lyckad transplantation på en ung kvinna i Barcelona med en donerad decellulariserad luftstrupe som klätts med stamceller. Det blev en vändpunkt i transplantationshistorien.

– Jag fick ett väldigt varmt välkomnande på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Som Sydeuropé är det inte den bilden man har av skandinaver, säger Paolo Macchiarini och visar för första gången under dagen tendens till leende mor åhörarbänkarna.

Advokat Björn Hurtig inledde försvarets dag i rätten med att säga att hans klient, Paolo Macchiarini, har vigt sitt liv åt att vårda personer som behöver medicinsk hjälp.

– Han har drivits av en human ådra, säger Björn Hurtig.

Han sade också att försvarets uppfattning är att operationerna genomförts och planerats som ett lagarbete med flera personer inblandade.

– Det görs gällande att Paolo Macchiarini vare sig har beslutat eller utfört de här ingreppen själv. Fler personer, högt utbildade, väl utbildade i medicin, har deltagit i beslutsfattandet och ingreppet, säger Björn Hurtig.

Under förmiddagen visade han rätten delar ur flertalet mejl och mötesprotokoll som ska styrka att Paolo Macchiarini deltagit i transparenta processer om att det var en ny metod som skulle utföras och om patienternas tillstånd.

Björn Hurtig framhåller att det hela tiden diskuterade alternativa behandlingar men att många av de inblandade läkarna var överens om att operera in plaststrupe var det mest rimliga.

Hurtig hänvisar också till en rapport från företaget Institutet för medicinsk rätt (IMR) som gjorts på uppdrag av försvaret. Av den, är det enligt Björn Hurtig, tydligt att ansvaret för en patient i första hand vilar på verksamhetschefen som har det medicinska ledningsansvaret. Detta innebär enligt försvaret att Paolo Macchiarini inte kan hållas ensam ansvarig för de aktuella operationerna.

Enligt advokat Björn Hurtig har Paolo Macchiarini vigt sitt liv åt att vårda patienter som behöver vård och de operationer som utfördes på patienterna vid Karolinska universitetssjukhuset utfördes för att rädda liv.

Förhören med Paolo Macchiarini fortsätter hela dagen. När han är klar med sin fria berättelse kommer han att förhöras av åklagare och även försvaret.

Paolo Macchiarini står åtalad för grov misshandel av tre av hans tidigare patienter, som under åren 2011 till 2012 fick syntetiska luftstrupar inopererade. Enligt åklagarna skedde ingreppen ”helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet” och bröt mot lagen.

De tre patienterna fick svåra skador av operationerna och led mycket svårt innan de avled, enligt åklagarna.

Beatrice Nordensson/TT

Petra Hedbom/TT

Läs också: Därför skjuts Macchiarinirättegången upp

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln: