Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Macchiarinirättegången skjuts upp

Publicerad: 4 maj 2022, 07:56

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Förhandlingen i Solna tingsrätt mot den åtalade kirurgen Paolo Macchiarini har avbrutits på begäran av försvaret.


Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

I dag skulle det ha varit försvarets tur att säga sitt i rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini.

Men förhandlingen avbröts efter en knapp timme efter att rätten beslutat att bifalla en begäran från Paolo Macchiarinis försvarare Björn Hurtig.

Det hela handlar om att åklagaren ändrat och sent lämnat in en ändring i formulering i andrahandsyrkandets gärningsbeskrivning.

– Rättegången kan inte fortsätta innan Paolo Macchiarini fått ta del av gärningsbeskrivningen, fått skäligt rådrum att gå igenom det här och överväga om vi behöver åberopa ytterligare bevisning, sa Björn Hurtig.

Efter en kort överläggning beslutade rätten att bifalla begäran från försvaret och avbryta dagens förhandling och i stället fortsätta den i morgon.

Paolo Macchiarini står åtalad för grov misshandel av tre av sina tidigare patienter, som under åren 2011 till 2012 fick syntetiska luftstrupar inopererade. Enligt åklagarna skedde ingreppen ”helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet” och bröt mot lagen.

De tre patienterna fick svåra skador av operationerna och led mycket svårt innan de avled, enligt åklagarna.

I åklagarnas sakframställan förra veckan gick man bland annat igenom den medicinska bakgrunden till luftstrupstransplantationer och beskrev de aktuella patienterna. Detta med utgångspunkt i den stora utredning av Macchiarinis tid på Karolinska universitetssjukhuset (KS) som gjordes av professor emeritus Kjell Asplund 2016.

Själv nekar Paolo Macchiarini till brott. Han förnekar att han genom sina vårdinsatser har tillfogat patienterna någon kroppsskada eller något lidande, sade kirurgens advokat Björn Hurtig när han redogjorde för sin klients inställning den första rättegångsdagen.

Han sa också att försvaret bestrider att det funnits ett uppsåt att skada eller orsaka lidande. Tvärtom har hans enda uppsåt varit att ge de aktuella patienterna sjukvård, sade Hurtig.

Beatrice Nordensson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev