söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Medicinavdelning får kameraövervakas enligt ny dom

Publicerad: 24 november 2021, 10:24

Lasarettet i Enköping kommer att kameraövervaka sin medicinavdelning efter mycket hot och våld. Foto: Oscar Segerström/Bildbyrån

Förvaltningsrätten ger Lasarettet i Enköping tillstånd att kameraövervaka medicinavdelningen på sjukhuset.

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaLasarettet i Enköping

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@dagensmedicin.se


Hot och våld har ökat på medicinavdelningen på Lasarettet i Enköping och nu möjliggör en dom i förvaltningsrätten i Stockholm att sjukhuset kan kameraövervaka avdelningen.

I oktober 2020 avslog Integritetsskyddsmyndigheten ansökan om kameraövervakning på medicinavdelningen och när målet sedan överklagades till förvaltningsrätten ansåg myndigheten att överklagandet skulle avslås på grund av det tunga integritetsintresset på sjukhuset. 

Men nu ger alltså förvaltningsrätten sjukhuset rätt.

Läs gärna: Västra Götaland får rätt att spela in vid akut 

De senaste fem åren har i snitt en händelse i månaden ägt rum, där hot eller våld förekommit. Därför vill sjukhuset ha möjlighet att övervaka korridorer, entré och reception med kamera och ha möjlighet att spara bilderna. Avdelningen säger sig vara särskilt drabbade av patienter som är våldsbenägna, det kan handla om missbrukare eller dementa till exempel.

”Två personer i personalen har blivit misshandlade, en av dem fick vid ett tillfälle en flaska i huvudet, det hälldes sprit på vårdpersonalen och patienten hotade att tända på.” säger Micael Sjöström, säkerhetssamordnare på Lasarettet i Enköping till Sveriges Radio P4 Uppland. 

Sedan tidigare finns övervakning på akutmottagningen och några entréer. 

En nämndeman i domstolen höll med Integritetsskyddsmyndigheten om att kameraövervakningen innebär integritetskränkningar, och myndigheten säger till radion att den planerar att överklaga domen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev