Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Juridik

Mordåtalad läkare friad

Publicerad: 25 Juli 2007, 09:23

Den amerikanska läkaren Anna Pou har stått anklagad för att avsiktligen ha tagit livet av fyra patienter i samband med att orkanen Katrina för två år sedan ödelade stora delar av New Orleans. I går friades hon från mordanklagelserna.


Anna Pou arbetade på ett sjukhus, som efter att orkanen Katrina dragit in över och översvämmat New Orleans, under fyra dagar befann sig utan elektricitet och färskvatten, översvämmat, och helt avskuret från omvärlden.

Minst 34 av sjukhusets patienter avled under de fyra dagarna.

Ett par månader efter katastrofen framkom uppgifter som tydde på att ett antal svårt sjuka patienter på sjukhuset avsiktligen hade bragts om livet genom att ges höga doser av lugnande preparat. Och i juli förra året arresterades Anna Pou tillsammans med två sjuksköterskor, anklagade för att ha dödat fyra patienter under de dagar som sjukhuset varit avskuret från hjälp från omvärlden.

Fallet har rört upp starka känslor i delstaten Louisiana och i New Orleans. Anna Pou har av allmänheten setts som en hjälte som blev kvar på sin post under de omänskliga förhållanden som rådde i New Orleans efter orkanen, i stället för att som många andra läkare, sätta sig själv i säkerhet.
 Och i går kom alltså beskedet från åtalsjuryn att inget åtal kommer att väckas mot henne. De två sjuksköterskorna hade redan tidigare friats från anklagelserna om mord.

- Händelserna i dag är ingen triumf, utan ett tillfälle att minnas dem som förlorade sina liv i stormen, sade Anna Pou efter beskedet, skriver nyhetskanalen CNN på sin hemsida.

Orkanen Katrina drog in över delstaterna Louisiana och Mississippi i slutet av augusti år 2005. Värst drabbat blev staden New Orleans, vars fördämningar mot havet inte stod emot de väldiga naturkrafterna, vilket resulterade i att stora delar av staden översvämmades.

Över 1 000 personer dog under eller till följd av stormen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev