Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Mutåtal väcks för Vårdinnovationsaffären

Publicerad: 12 mars 2021, 11:48

Flera personer med kopplingar till Region Skåne åtalas för tagande av muta. I januari försattes Vårdinnovation i konkurs.

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Under fredagen åtalades den man som sedan december suttit häktad misstänkt för grovt givande av muta i samband med Region Skånes upphandling av it-verktyget Vårdexpressen.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneRegion DalarnaVästra GötalandsregionenVårdinnovation

Dagens Medicin har tidigare berättat om att Region Skåne och Västra Götalandsregionen i början på förra året valde att avsluta sitt samarbete med Vårdinnovation Sverige AB efter att SVT:s Uppdrag Granskning avslöjat misstänkta oegentligheter i samband med upphandling av företagets it-stöd Vårdexpressen. 

I dag, fredag, åtalades en man som sedan december suttit häktad misstänkt för grovt givande av muta. Ytterligare tre personer med kopplingar till Region Skåne åtalades för tagande av muta. 

Den man som misstänks för grovt givande av muta har enligt åklagaren under perioden för upphandlingen erbjudit otillbörliga förmåner till de tre personer som är misstänkta för tagande av muta. Förmånerna ska bland annat ha varit löften om anställning, konsultuppdrag och delägarskap samt optioner i Vårdinnovation. 

Enligt kammaråklagare Thomas Forsberg, Riksenheten mot korruption, är bevisningen extremt stark. 

– Vi har lyckats säkra en mängd bevismaterial. Det gjordes med hjälp av Nationella insatsstyrkan som stormade mannens lägenhet i slutet av november, där vi beslagtog datorer och telefoner och där vi bland annat lyckades återskapa krypterad mejl och konversationer med övriga misstänka med hjälp av en it-tekniker som fanns med vid insatsen, säger Thomas Forsberg. 

I mejlkonversation mellan de misstänkta ska det ha framkommit erbjudanden om anställningar i företaget. Man hittade även lönespecifikationer som enligt åklagaren visade att mannen som är misstänkt för grovt givande av muta avlönat en av personerna med koppling till Region Skåne under tiden för upphandlingen av Vårdexpressen. Whatsapp- och mejlkonversationer mellan de misstänkta ska också visa att andra förmåner har utlovats så som optioner i företaget och delägarskap i företaget. 

Två av dem som är misstänkta för tagande av muta åtalas också för grov trolöshet mot huvudman.

De misstänkta anhölls i samband med beslagen i början på december. Den huvudmisstänkta mannen har suttit häktad sedan den 3 december. 

Den 15 januari beslutade Malmö tingsrätt att sätta Vårdinnovations tillgångar i kvarstad, och kort därefter, den 21 januari, försatte sig företaget i konkurs. Vårdexpressen har därefter köpts upp av ett brittiskt bolag, enligt Thomas Forsberg. 

Den 21 januari hävde även Region Dalarna avtalet med företaget. 

– Vi var färdiga med utredningen den 29 januari, men sedan har försvaret till den man som är misstänkt för grovt givande av muta bett att få skjuta fram åtalet till i dag, säger Thomas Forsberg. 

Den 22 mars börjar rättegången mot de åtalade vid Malmö tingsrätt. 

Lars Kruse, advokat vid Advokatbyrån Kruse & Co, företräder den man som står åtalad misstänkt för grovt givande av muta. 

”Han förnekar samtliga brottspåståenden”, skriver Lars Kruse i ett mejlsvar till Dagens Medicin.

David Faxe, advokat vid Luterkort Advokater, Jasmina Jusufovic, advokat vid Cityadvokaterna, och Monique Carden, advokat vid Kronadvokater, företräder de tre övriga mutmisstänkta. Samtliga säger i mejlsvar att deras klienter förnekar brott. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev