onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Nekad material från gynekologikurs

Publicerad: 25 januari 2022, 09:13

Kammarrätten i Jönköping slår fast att Linköpings universitet inte behöver lämna ut bland annat en dvd som används för att lära ut gynekologiundersökningar på läkarlinjen.

Foto: Getty Images

Linköpings universitet slipper lämna ut utbildningsfilm och PP-presentationer från läkarlinjens gynekologikurser. Kammarrätten anser inte att materialet är allmän handling.

Ämnen i artikeln:

Linköpings universitet

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


En privatperson hade vänt sig till universitetet för att få ut kopior på material som används för att lära ut gynekologiundersökningar på läkarlinjen. Det handlar bland annat om en film, DVD Gynekologisk undersökning, samt två power point-presentationer. 

Läs mer: Skärpta krav för olämpliga studenter väntas 

När universitet avslog begäran med hänvisning till att materialet inte är allmän handling, vände sig personen till kammarrätten som nu alltså också säger nej till att lämna ut materialet.

Domstolen konstaterar att behöriga studenter får tillgång till film och presentationer digitalt under aktuella gynekologikurser. Materialet ingår därför inte, enligt domstolen, som beståndsdelar i en samling som är att betrakta som universitetets bibliotek. Därmed omfattas det inte av biblioteksregeln – och är då inte heller att betrakta som offentlig handling.

Domen kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. 

Det var inte första gången som personen begärde att få ut material från läkarlinjens gynekologikurser. Även då sa universitetet nej.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev