Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Nu förbereds rättegången – Macchiarini ensam misstänkt för grov misshandel

Publicerad: 26 oktober 2021, 12:38

Kirurgen Paolo Macchiarini tillbakavisar anklagelserna om att ha begått brott. Bilden är tagen 2012.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

På torsdag ska Solna tingsrätt hålla ett sammanträde inför rättegången i målet mot Paolo Macchiarini. Den italienske kirurgen är ensam åtalad för grov misshandel och riskerar ett långt fängelsestraff.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Klockan nio på torsdag möts rätten, åklagaren och försvarssidans advokat i Solna tingsrätt för att planera rättegången mot den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini, som väntas äga rum under 2022. 

Några dagar för rättegången har ännu inte bokats – men domstolsförhandlingarna väntas ta tio dagar i anspråk.

Åtalet gäller kirurgiska ingrepp som utfördes på två män och en kvinna på Karolinska universitetssjukhuset under åren 2011 till 2013, då Paolo Macchiarini dels var anställd som överläkare på sjukhuset, dels som forskare på Karolinska institutet, KI. 

Överåklagare Mikael Björk vid en presskonferens i december 2018.

Foto: Marc Femenia/TT

Mikael Björk, överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, gör i sin stämningsansökan till tingsrätten i samtliga fall gällande att:

Paolo Macchiarini varit huvudoperatör och ansvarig läkare när de tre patienternas luftstrupar avlägsnats och ersatts med syntetiska luftstrupar, som doppades i lösning och besprutades med patientegna celler.

Läkaren genom sitt agerande tillfogat patienterna svåra kroppsskador.

Ingreppen stridit mot svensk lag, vetenskap och beprövad erfarenhet och att de därigenom inte utgjort sjukvård och de har heller inte ingått i någon tillståndsprövad forskningsstudie.

Enligt Mikael Björk har transplantationerna orsakat patienterna svårt lidande och han anser därtill att kirurgen visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”. 

Misstankarna mot andra inblandade i operationerna lades i fjol våras ned av åklagaren. 

Läs också: Macchiarinis advokat hemlighetsfull om försvarsstrategi

Fälls Paolo Macchiarini för grov misshandel riskerar han mellan fyra och tio års fängelse, enligt straffskalan.

Misshandelsbrott förutsätter också att en handling utförts med någon typ av uppsåt.

Om rätten i stället bedömer att gärningarna skett av oaktsamhet yrkar Mikael Björk i samtliga fall på rubriceringen grovt vållande till kroppsskada – något som kan ge fängelse i max fyra år.  

Men huvudpersonen själv, som enligt polisens uppgifter är bosatt i Barcelona, kommer inte att närvara vid sammanträdet på torsdag. 

– Nej det kommer han inte göra. Det vi ska göra är att planera huvudförhandlingarna och ta upp en del bevisfrågor, säger hans försvarsadvokat Björn Hurtig.

Paolo Macchiarini har inte gjort någonting med ont uppsåt, han har gjort allt med gott uppsåt och opererat människor som varit jättesjuka och nära att dö.

Själv tillbakavisar kirurgen alla misstankarna om brott, han har förklarat sig vara oskyldig.

– Paolo Macchiarini har inte gjort någonting med ont uppsåt, han har gjort allt med gott uppsåt och opererat människor som varit jättesjuka och nära att dö, säger Björn Hurtig.

År 2017 lade en tidigare vårdåklagare ned förundersökningen mot kirurgen. Året där på återupptogs den efter att Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum – på begäran av en målsägande och två anhöriga – överprövat nedläggningen.

Vårdmålet tilldelades därefter Mikael Björk, som i september 2020 skickade in en ny stämningsansökan till Solna tingsrätt.

I pressmeddelande om åtalet uppger han att ny bevisning tillkommit via nya vittnesförhör och skriftlig bevisning,

Men – hur starkt är då bevisläget mot Paolo Macchiarini efter den långa brottsutredningen? 

Frågan får just nu inget svar. 

I ett mejl förklarar Mikael Björk nämligen att han inte svarar på frågor från medier om den kommande rättegången förrän efter att denna har avslutats 2022.

Sammantaget har dock ett 40-tal vittnen från Sverige, Storbritannien, Spanien, USA och Belgien hörts under tiden som polisens Nationella operativa avdelning, Noa, arbetat med den uppmärksammade utredningen. 

Det finns också skriftlig bevisning och åtminstone en av Paolo Macchiarinis luftstrupsoperationer finns bevarad på film. 

I åklagarens preliminära rättegångsplanering, som lämnats in till Solna tingsrätt, avser han att kalla runt 15 vittnen. 

Bland de första att höras vid rättegången uppges de externa, granskarna Kjell Asplund och Bengt Gerdin, själva läkare och tidigare professorer, vara. De har båda riktat hård kritik i patientärendena.

Läs mer:

Han opererades av Macchiarini – driver nu ett eget mål

Visselblåsarna anmäler Sverige till Europadomstolen 

Juridisk etikexercis hämmar forskningen

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev