Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Olika rutiner kring samtycke när 16-åringar vaccineras

Publicerad: 16 juli 2021, 08:34

Innan minderåriga börjar vaccineras mot covid-19 ska regionerna besluta om det ska krävas samtycke från föräldrarna.

Foto: Jessica Gow/TT

Innan 16- och 17-åringar börjar vaccineras den 9 augusti ska regionerna besluta om det ska krävas samtycke från föräldrarna eller om ungdomen är tillräckligt mogen för att själv bestämma. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion UppsalaRegion Kalmar länRegion ÖstergötlandFolkhälsomyndighetenPfizer

En rutin för detta krävs eftersom ungdomarna är minderåriga, men det skiljer sig åt hur man rent praktiskt går till väga i olika regioner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Läs mer: Snapchat och vykort ska locka unga att vaccinera sig 

I Region Uppsala kommer man i första hand att göra en mognadsbedömning i samband med vaccinationen. Vid tveksamheter kommer man också att inhämta föräldrarnas samtycke.

Region Kalmar och Region Östergötland kommer däremot att kräva underskrift av vårdnadshavare. I Östergötland kommer också skolsköterskor finnas med vid vaccinationen för att skapa trygghet.

Det var i slutet av juni som Folkhälsomyndigheten sänkte den rekommenderade åldersgränsen för vaccination från 18 till 16 år. Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer-Biontechs mRNA-vaccin, som är godkänt från 12 år.

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-07-16

Det finns inte på kartan att injicera ett preparat vad det vara månde utan att föräldrarna har gett sitt välinformerade samtycke enligt Patientlag, Patientsäkerhetslag, Regeringsformen ( 1 kapitlet 1 och 9  §§, 2 kapitlet 1-12 och 19  §§, 

 Björn Hammarskjöld

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev