torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Oppositionen kräver fortsatt granskning av upphandling

Publicerad: 18 augusti 2009, 08:38

Den politiska majoriteten i Stockholms läns landsting får fortsatt kritik för sin upphandling av sjukhusmat. Nu hotar oppositionen med en JO-anmälan.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmVårdupphandlingarVårdpolitik

Stockholms läns landsting begick flera fel i samband med att företaget Sodexo vann en jättelik upphandling av sjukhusmat. Det visar två utredningar av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och revisionsfirman Deloitte som presenterades tidigare i sommar. Som Dagens Medicin rapporterat tidigare har landstinget även inlett ett arbete för att förbättra rutinerna.

De vidtagna åtgärderna räcker inte, anser oppositionen. Nu kräver företrädare för s, v och mp att landstinget gör en egen anmälan så att det inträffade kan granskas av justitieombudsmannen, JO.

– Det allra viktigaste är att vi nu gör allt för att erbjuda patienterna en god och näringsrik mat som bidrar till deras vård och inte gör dem sjuka, men det är också viktigt att de informella strukturer som SKL pekar på i sin rapport utreds ordentligt. Om inte landstingsmajoriteten går med på att göra en JO-anmälan så kommer jag att göra en anmälan själv, säger oppositionslandstingsrådet Raymond Wigg (mp) till Svenska Dagbladet.

Finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (m) anser däremot att bristerna redan har rättats till, enligt tidningen. Hon ser inget behov av någon ytterligare granskning.

Relaterat material

Expertråd ska förbättra ifrågasatt sjukhusmat

Landstinget självkritiskt om kontroversiell sjukhusmat

Flera oklarheter kring upphandling av sjukhusmat

Rödgröna kräver Wallhagers avgång efter matavslöjanden

Upphandling av sjukhusmat ifrågasätts efter granskning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev