Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Paolo Macchiarini åtalas

Publicerad: 29 september 2020, 08:23

Paolo Macchiarini.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Efter en nästan två år lång återupptagen förundersökning har överåklagare Mikael Björk i dag väckt åtal för grov misshandel mot kirurgen Paolo Macchiarini efter transplantationerna av syntetiska luftstrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetPaolo Macchiarini

Detta meddelar Åklagarmyndigheten i dag i ett pressmeddelande. Där beskrivs hur det under den fortsatta förundersökningen hållits nya förhör och samlats in nya skriftliga bevis.

− Det har blivit tydligt för mig att ingreppen genomförts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför inte utgjort led i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie. Ingreppen, som har orsakat de tre målsägandena allvarliga fysiska skador och stort lidande, har alltså genomförts helt utan lagstöd. Jag gör bedömningen att de tre ingreppen därför är att bedöma som grov misshandel snarare än vållande till kroppskada, grova brott, säger Mikael Björk i pressmeddelandet.

Han anser att Paolo Macchiarini ensam bör bära det straffrättsliga ansvaret.

Enligt pressmeddelandet har den tidigare kirurgen på Karolinska universitetssjukhuset vid ett förnyat förhör delgivits misstanke om grov misshandel i de tre fallen. Paolo Macchiarini ska dock ha förnekat dessa brottsmisstankar ”helt”, liksom tidigare misstankar om vållande till kroppskada, grova brott.

Den nu aktuella förundersökningen togs upp igen i december 2018 efter att den först lades ner i oktober 2017. Då ansåg åklagaren Jennie Nordin att det inte gick att bevisa att Paolo Macchiarini skulle vara skyldig till varken vållande till annans död, eller vållande till kroppsskada.

Transplantationerna med konstgjorda luftstrupar genomfördes på Karolinska universitetssjukhuset under åren 2011 till 2013. Samtliga tre patienter är avlidna.

När Mikael Björk återupptog förundersökningen gällde denna bara två av patienterna, då det medicinska underlaget för den tredje patienten inte ansågs tillräckligt. Men denna bild har ändrats under den fortsatta arbetet och åtalet gäller alltså påstådd misshandel av samtliga tre patienter.

Enligt Expressen hade Paolo Macchiarini kontakt med sin advokat Björn Hurtig under tisdagen.

– Han bestrider givetvis de här misstankarna mot honom, och han tycker att det känns anmärkningsvärt att åklagaren faktiskt åtalar honom för att med flit ha försökt skada människor. För det är ju vad åklagaren påstår, att han med uppsåt haft för avsikt att tillfoga patienterna skada och smärta, säger Björn Hurtig till Expressen

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev