tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Patient swishade pengar – undersköterska döms till dagsböter

Publicerad: 11 januari 2023, 10:47

Det var dödsboet som upptäckte att den numera avlidne patienten swishat totalt 123 550 kronor till undersköterskan som nu döms till dagsböter för tagande av muta. Genrebild.

Foto: Jessica Gow/TT

En undersköterska på ett sjukhus i Stockholmsområdet har i hovrätten dömts till dagböter för mutbrott efter att ha fått 123 550 kronor av en cancerpatient.

Ämnen i artikeln:

Brott & straffRegion StockholmToppnyheter

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Patienten är numera avliden och det var dödsboet som upptäckte att det under en period på cirka tre månader gjorts 24 utbetalningar via Swish till undersköterskans konto. Tre dagar efter sista överföringen avled patienten. 

Läs också: Det här föreslås gälla för undersköterskor när titeln skyddas 

Såväl tingsrätt som hovrätt menar att det handlar om en muta eftersom undersköterskan och patienten lärt känna varandra i samband med patientens behandling. Hon döms därför till villkorlig dom och att betala totalt 4 000 kronor i dagsböter.

Undersköterskan nekar till brott och menar att pengarna inte var kopplade till hennes arbete. Hon uppger också att hon aldrig bett om att få pengar, men det spelar ingen roll för domstolarna.

Av domstolshandlingarna framgår att undersköterskan kände till att hon inte fick ta emot annat än gåvor som ”godis och dylikt” av patienter. Det framgår också att hon inte sagt något om pengarna till sin chef för att hon var rädd att förlora jobbet om det skulle komma fram vad hon hade fått.

Hovrätten skriver i domen att undersköterskan ”inför sig själv må ha rättfärdigat det hela med att gåvorna varit tillbörliga utifrån den vänskapsrelation som uppstått” mellan henne och patienten. Men enligt hovrätten måste hon ”ha insett att det fanns en stor risk för att förmånerna varit otillbörliga”. Att hon trots det valde att ta emot och behålla pengarna ses som ett brott. Därmed landar domstolen i att undersköterskan ska dömas för tagande av muta till dagsböter och villkorlig dom.

Undersköterskan kan överklaga domen till Högsta domstolen.

Hon jobbar inte längre kvar på sjukhuset.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2023-01-12

Att reglerna finns där kan man förstå, det är lätt att patienter hamnar i en beroendeställning. Men samtidigt är det alltid mer komplext än så. 

Att domstolen helt avfärdar den dömdes argument är en cynisk inställning, man kan också vända på det och säga att patiententen har inte själv anmält detta och det går inte och utröna vad patientens vilja var. 

Skall inte en patient av fri vilja få ge gåvor till den själv önskar? Varför så cyniskt?

Uskan i annat område

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev