Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Patienter dog – läkare riskerar legitimation

Publicerad: 15 mars 2022, 14:54

Inspektionen för vård och omsorg vill att en skånsk läkare fråntas sin legitimation efter att 15 av läkarens operationer granskats.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En skånsk läkare anses så grovt oskicklig att Inspektionen för vård omsorg rekommenderar att han fråntas sin legitimation. Flera patienter har dött efter operationer, andra har fått bestående men.


Ämnen i artikeln:

IvoRegion SkåneToppnyheter

Granskningen inleddes efter en anmälan från Region Skåne. Totalt 15 operationer som läkaren genomfört har granskats. I sex av fallen avled patienterna i samband med operation eller strax därefter, skriver Sydsvenskan.

Läkaren har enligt granskningen vid flera tillfällen avvikit från riktlinjerna. Redogörelserna efter operationer har varit knapphändig och samarbetet med annan vårdpersonal har brustit. Enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har läkaren dröjt för länge med att ta hjälp av kollegor vid komplicerade ingrepp.

Läkaren har yttrat sig om vart och ett av fallen och bland annat förklarat avvikelser från riktlinjerna med att han anpassat sig till försvårande omständigheter. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska nu ta ställning till konsekvenserna för läkaren.

Läs också: Kammarrätten: Kommun kan lämna ut namn på hemtjänstpersonal 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IvoRegion SkåneToppnyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev