Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Plaststrupe beskrevs som ”enda alternativet”

Publicerad: 23 maj 2022, 11:50

Åklagarna Jim Westerberg och Karin Lundström-Kron i Solna tingsrätt.

Foto: Lars Schröder/TT

Rättegången mot Paolo Macchiarini går in i sin slutfas. Under dagen hölls de sista förhören med en tidigare verksamhetschef på Karolinska och med den första patientens änka.
Hennes make ska ha gått med på ingreppet eftersom det beskrivits som ”enda alternativet” för honom.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniToppnyheter

Det är dag 13 av den uppmärksammade huvudförhandlingen, där åtalet om tre fall av grov misshandel ska prövas. Det handlar om tre tidigare patienter till Paolo Macchiarini, som under åren 2011 till 2012 fick syntetiska luftstrupar inopererade.

Enligt åklagarna skedde ingreppen ”helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet” och bröt mot lagen. Patienterna fick svåra skador av operationerna och led mycket svårt innan de dog, hävdar åklagarna.

– De ingrepp Paolo Macchiarini gjort påstår vi har varit rena experiment på människor, sa åklagaren Jim Westerberg i början av förhandlingen.

Den första att få en plaststrupe inopererad var en 36-årig man med en sällsynt form av cancer i luftstrupen. Hans änka vittnade under måndagen och berättade att maken fått höra att ett ingrepp var enda alternativet för honom.

– Det här fungerar minst i tio år, du kommer att se dina barn växa upp om du gör det här, det är enda alternativet, säger kvinnan via sin tolk om vad hennes man fått höra.

Hon får frågan av åklagaren om vem som sagt detta till mannen. Paolo Macchiarini, är kvinnans svar.

Mannens tillstånd blev inte bättre efter ingreppet, utan det försämrades successivt innan han avled i januari 2014.

– Han ångrade operationen jättemycket. Han har lidit mycket, säger kvinnan.

Obduktionen visade att plaststrupen satt nästan helt löst. Transplantatet omgavs av död vävnad, varig vätska och svamp.

Under förmiddagen förhördes också en tidigare verksamhetschef på ÖNH-kliniken på Karolinska universitetssjukhuset där Paolo Macchiarini var anställd. Den tidigare verksamhetschefen hade som överläkare i uppgift att hjälpa den italienska kirurgen att komma till rätta på sin nya arbetsplats efter att han anställts år 2010. 

Tidigare under rättegången ska Paolo Macchiarini ha sagt att överläkaren var hans chef på kliniken och att överläkaren skulle sköta alla tillstånd för den kliniska verksamheten.  

– Det stämmer inte att jag var hans chef. När det gäller tillstånden måste det ha varit ett missförstånd. Det är de kliniskt ansvariga för verksamheten som ska söka tillstånd, sa överläkaren under förhöret. 

Han berättade dock under förhöret att han på eget initiativ tagit olika kontakter för att se vilka tillstånd som möjligen kunde behövas innan. 

Förmiddagens förhandlingar avslutades med att Paolo Macchiarinis försvarsadvokat Björn Hurtig hade fört till handlingarna ett mejl som överläkaren skrev några veckor innan den första transplantationen utfördes. Av mejlet framstod det som att alla hinder var ur vägen inför operationen och att en multidisciplinär konferens nu kunde hållas. 

Enligt plan ska åklagarna efter lunch inleda sin plädering, där det också bör framgå vilken påföljd som de ser som lämplig för kirurgen.

Även försvaret ska plädera, för närvarande är det något oklart om det hinns med under måndagen eller om tisdag förmiddag måste användas.

Paolo Macchiarini har hela tiden nekat till brott och pekar på att han inte var ensam om att fatta de avgörande besluten om operationerna rättegången handlar om. Därför kan han heller inte hållas ensamt ansvarig för de aktuella operationerna, enligt försvaret.

Ingreppen gjordes för att rädda liv, och alla var medvetna om att transplantationer av plaststrupar inte hade gjorts tidigare.

– Om du gör en operation eller en behandling för första gången på en människa så är det inte sannolikt att det lyckas den första gången. Det finns många sådana exempel från transplantationshistorien där patienterna dött kort efter ingreppen, sa Paolo Macchiarini tidigare under förhandlingen.

Erika Nekham/TT och Dagens Medicin

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev